ČS splatila syndikovaný úvěr a získala další finanční zdroje

09.07.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Česká spořitelna splatila v červnu syndikovaný úvěr ve výši 120 miliónů USD, který získala před třemi lety od konsorcia zahraničních bank. Prostřednictví swapových operací získala v těchto dnech na dva roky další finanční zdroje v objemu 50 miliónů euro potřebné zejména k financování obchodních aktivit svých klientů. ČTK to včera oznámil mluvčí České spořitelny Pavel Jiroušek.
Swapové operace jsou mezinárodní devizovou operací, kdy jedna strana od druhé nakupuje devizy k okamžitému odběru a současně s touto druhou stranou uzavírá smlouvu o prodeji těchto deviz s dodáním v pozdějším termínu. Překlenuje tak svůj krátkodobý nedostatek deviz.
Syndikovaný úvěr získala Česká spořitelna před třemi lety jako dvouměnový revolvingový úvěr od konsorcia zahraničních bank v čele s Westdeutsche Landesbank s úrokovou bankou LIBOR + 0,25 procenta p.a. Přestože mohla spořitelna využít opce na prodloužení úvěru o jeden rok, rozhodla se pro nevýhodné úrokové podmínky syndikovaný úvěr splatit v plné výši.
Dosažená průměrná cena získaných volnoměnových zdrojů (+27,2 b.s.p.) je v současných poměrech pro český subjekt velice příznivá, uvedl Jiroušek. Podle něj dosahuje téměř shodné ceny jako u původního syndikovaného úvěru, který byl poskytnut ve výrazně příznivějších ekonomických podmínkách.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ