Vysoká konkurence a pokles cen vozů vedl k obnovení poptávky

09.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Cenová válka na trhu aut se vyostřuje. V současné době se podle tvrzení odborníků vede na třech frontách zároveň: mezi jednotlivými automobilovými značkami, mezi leasingovými společnostmi a konečně mezi pojišťovnami, které se zvláštními nabídkami připravují na ukončení monopolu povinného ručení.

Vysoká konkurence spolu se snižováním úrokových sazeb na domácím měnovém trhu vyústily v prudký pokles cen. Výsledkem je obnovení zájmu o nákup automobilů, který vyvrcholil v červnu.

Podle předběžných výsledků celkový prodej nových osobních a lehkých užitkových vozidel v ČR v šestém měsíci dosáhl 17,353 tisíce kusů, což představuje meziměsíční nárůst o více než 21 %. Zvýšený zájem zaznamenaly i leasingové společnosti. "Červen byl mimořádně úspěšný měsíc, kdy jsme uzavřeli přes 4500 nových smluv," konstatoval Petr Podlipný ze ŠkoFINu.

Odborníci odhadují, že se leasing na celkovém prodeji aut od počátku roku podílel zhruba 60 procenty, přičemž hlavní podíl na růstu prodejů lze přičíst nabídce zvýhodněných akcí. "Díky nim roste zájem nepodnikatelů," uvedl pro HN Josef Bratršovský z OB Leasing.

Zdroj: HN 9.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU