Odhad škod po krupobití se vyšplhal již na 135 mil. Kč

09.07.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Krupobití a vichřice, které postihly tento týden Českou republiku, způsobily na zemědělských plodinách pojištěných u České pojišťovny škodu za nejméně 135 miliónů korun. Podle posledního odhadu pojišťovny byly přitom postiženy plodiny na rozloze minimálně 45.000 hektarů. ČTK to dnes oznámil tiskový mluvčí České pojišťovny Michal Urban. Nejvíce škod je hlášeno z jižních Čech, kde nepřízeň počasí způsobila škodu odhadovanou zatím na 50 miliónů korun. Ve východních Čechách jsou registrovány škody za 45 miliónů korun, na jižní Moravě za 20 miliónů korun.
Pro rychlejší likvidaci Česká pojišťovna podle Urbana v nejvíce postižených oblastech zorganizovala výpomoc likvidátorů z jiných míst republiky. "První prohlídky by se měly uskutečnit nejpozději do 14 dnů s tím, že pozornost bud nejdříve zaměřena na likvidaci škod na plodinách, které jsou těsně před sklizní, tedy především na ozimý ječmen a řepku," upřesnil Urban.
Podle nedávné ankety ČTK způsobily vydatné deště vysoké místní škody zejména na Hodonínsku, kde se v oblasti Kněždubu zatopilo asi 500 hektarů pšenice, ječmene, kukuřice a slunečnice. Blízko Veličky praskla hráz v délce 80 metrů a voda se vylila do polí. V některých místech stál metr vody celý týden. Pod vodou bylo také kolem 700 hektarů plodin v Petrovské oblasti u Strážnice.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ