Ve druhé polovině by měla ekonomika začít růst

22.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Janáček: Ve druhé polovině roku by měla ekonomika začít růst

Janáček: Ve druhé polovině roku by měla ekonomika začít růst

 

Recese české ekonomiky pokračovala i v 1. čtvrtletí letošního roku, kdy propad hrubého domácího produktu dosáhl svého maxima. Ve 2. čtvrtletí bude jeho pokles mírnější a ve druhé polovině roku by již měl nastat obrat k ekonomickému růstu.

V roce 2000 může růst HDP dosáhnout dvou procent. Na dnešní tiskové konferenci to řekl hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček s tím, že hospodářské oživení bude ale spojeno s určitými riziky. Obnovení růstu musí být financováno a jedním z možných rizik je podle Janáčka právě nedostatek prostředků. "Peněžní zásoba sice roste, ale úvěry stagnují," dodal s tím že velké české banky zůstanou i nadále obezřetné. To by však mohlo být z části kompenzováno růstem exportu, pro který vytvoří příznivé p

odmínky konjunktura v zemích EU, a to zejména v Německu.

Janáček také očekává příliv přímých zahraničních investic. Jiné nebezpečí ohrožující hospodářský růst Janáček spatřuje v rostoucím deficitu veřejných rozpočtů. Za to si ČR může vysloužit negativní reakci ze strany ratingových agentur a následné omezení přílivu financí ze zahraničí. "Deficit veřejných financí letos zcela jistě překročí maastrichtské kritérium a bude se pohybovat mezi čtyřmi až pěti procenty," varuje.

Inflace i nezaměstnanost se budou ve druhé polovině letošního roku zvyšovat, míní Janáček. Průměrná roční míra inflace se bude pohybovat kolem tří procent, míra nezaměstnanosti ke konci roku dosáhne 9,6 procenta.

 

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU