Hrčíř: Srpnová inflace v rámci očekávání a bez dopadu na sazby

08.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Inflace skončila za srpen v rámci očekávání České národní banky, což znamená její určitou stabilizaci. ČTK to dnes řekl člen bankovní rady ČNB Miroslav Hrnčíř s tím, že dnes zveřejněné údaje nezakládají jakýkoli důvod ke korekci úrokových sazeb. V dalších měsících je nutno očekávat meziroční růst spotřebitelské i čisté inflace.

"Vývoj úrokových sazeb bude nyní proti předcházejícímu období více stabilizovaný, ačkoli tím nevylučujeme nějaké korekce," uvedl Hrnčíř. Měnová politika je nyní nastavena v zásadě správně, dodal. snížila naposledy úrokové sazby na minulém zasedání bankovní rady. Repo sazba je nyní na šesti procentech.

Spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly oproti červenci o 0,1 procenta, meziročně o 1,4 procenta. Čistá inflace, kterou sleduje ČNB, stoupla v srpnu proti červenci o 0,1 procenta, v porovnání s loňským srpnem činila -0,1 procenta.

"V dalším období je nutno předpokládat už jenom ze statistických důvodů období mírné korekce předchozí nízké inflace," uvedl Hrnčíř. Dna již bylo podle něj zřejmě dosaženo v červenci.

očekává, že by v zásadě měla být splněna její poslední prognózy. Zde centrální banka předpokládá čistou inflaci ke konci letošního roku v intervalu 1,3 až 2,3 procenta, tedy více než o 2,5procentního bodu pod inflačním cílem stanoveným v intervalu 4,0 až 5,0 procenta. Index spotřebitelských cen by měl ke stejnému datu meziročně vzrůst o 2,4 až 3,1 procenta.

"Existují však signály, že v závěru roku může dojít v některých segmentech i z hlediska vazeb na zahraničí k vychýlení inflace," upozornil Hrnčíř.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU