Majetková přiznání opozice odmítá

26.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Majetková přiznání opozice odmítá

Majetková přiznání opozice odmítá

Zákon o majetkových přiznáních , který chce v Parlamentu prosadit menšinová vláda ČSSD a na jehož základě by měli všichni občané s bydlištěm v ČR přiznat původ majetku vyššího než 10 mil. korun , nemá žádnou podporu u středopravých stran . Bez ohlasů poslanců ODS , Unie svobody a KDU - ČSL nemá legislativní norma šanci , aby ve sněmovně prošla .

Předseda ODS Václav Klaus vnímá zákon o majetkovém přiznání jako " otravování lidí , které nic nepřinese " . Unie svobody považuje záměr Zemanova kabinetu za přímý útok na občanské svobody . " Majetková přiznání uplatňují princip kolektivní viny a uměle dělí občany na bohaté potenciální zločince , k

teří přiznání mají dodávat , a chudé , kteří je podávat nemají .Takový přístup aplikuje marx - leninské třídní pojetí, " prohlásil šéf US Jan Ruml. Odmítavě se pro HN k návrhu zákona vyjádřil také místopředseda unie Jiří Lobkowicz , jenž jej považuje za velmi nebezpečný ., protože se jedná o další krok , který by ve svém důsledku omezil demokracii .

K tomu Ruml podotkl, že zákon o majetkovém přiznání přinese pouze "stohy papírů , které se budou někde skladovat . V žádném případě ale nepůjde o účinnou zbraň proti daňovým únikům

." Lidovci považují vládní záměr podle svého místopředsedy Cyrila Svobody za naprosto chybné systémové opatření , které zakládá jakousi presumpci viny každého , kdo má majetek nad deset miliónů korun .

Zdroj : HN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU