" Zelené" daně mohou prospět

29.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


" Zelené" daně mohou prospět

" Zelené" daně mohou prospět

Ekologické daně podle odborníků vytvoří řadu pracovních míst

Se zavedením ekologické daně počítá v budoucnu ministerstvo financí . "Zelené" daně mohou radikálně změnit celý daňový systém .

Jedním z bodů daňové reformy , na níž dlouhodobě pracuje ministerstvo financí , jsou i ekologické daně."Naším záměrem je zavést určité ekologické daně tak , jak budou zaváděny v Evropské unii," říká náměstek ministra financí Miloslav Hejnák . Podle Hejnáka půjde v podstatě o další zvýšení spotřební daně na cigarety a pohonné hmoty . " Spotřební daň by se navíc mohla zavést i u zboží ,které touto daní není dosud zatíženo, " dodává náměstek .

Idea ekologické daně , která se zrodila v okruhu ekologických ekonomů , má však daleko širší záběr . Základní myšlenkou je vyšší zdanění " špatného zboží " ( energie , čistící prostředky , apod. ), jehož spotřeba má negativní dopady . Naopak " dobré zboží " ( např. lidsk

á práce ..) má být zdaněno jen velmi málo .

" Zavedení ekologických daní lze kompenzovat např. snížením sociálního pojištění ," vysvětluje Milan Ščasný z ministerstva životního prostředí . Dopad takové kompenzace by podle něj byl obrovský .Snížily by se tím totiž náklady na pracovní sílu , která by se díky tomu stala levnější .

" Zaměstnavatelé by tak mohli vytvářet nová pracovní místa . Ekonomice by to jenom prospělo ." tvrdí Ščasný. Jeho úvahy potvrzují i odborné studie . Možným dopadům zavedení ekologických daní v Británii , se věnoval např. prof. Terry Baker , který přednáší ekonomii na univerzitě v Cambridge . Postupné zavedení ekodaně v energetice by podle něj do roku 2005 zvýšilo ekonomický rů

st Británie o několik desetin % . Počet nezaměstnaných by klesl o 200tis. a počet nově vytvořených by se přiblížil k 300tis. Ekologické daně podle Bakera přispěly i ke snížení inflace .

Zdroj : LN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU