Stát si prý může vylepšit pozici při jednání o koupi ČS

02.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Během čtrnácti dnů bude hotové informační memorandum pro zájemce o privatizaci státního podílu v České spořitelně (ČS). V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN) to uvedl generální ředitel ČS Dušan Baran s tím, že jeho součástí by měly být i varianty řešení špatných aktiv banky. Vedení banky sice podle Barana nespoléhá na to, že stát náklady restrukturalizace problémových spořitelny převezme, pokud by tak ale učinil, vylepšil si podle jeho názoru pozici při vyjednávání o její koupi.

"Jako vedení banky nespoléháme na to, že stát, jako jeden z akcionářů, restrukturalizaci provede. Připravili jsme i varianty, že by to učinila sama banka. Ale stát se může rozhodnout, že náklady vezme na sebe, čímž si vylepší pozici pro vyjednávání se strategickými zájemci o koupi spořitelny," řekl Baran, podle kterého by měl stát zároveň šanci získat vyšší výnos z prodeje a posílit finanční stabilitu banky.

"Domnívám se, že právě restrukturalizace problémových aktiv je zásadní pro počet i rozhodování zájemců. Pokud by stát neprovedl restrukturalizaci, vystavuje se riziku, že bude jednat s omezeným počtem zájemců a možná jen s jedním," řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny generální ředitel České spořitelny.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU