Dnes se začínají poskytovat půjčky pro malé firmy

02.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Dnes se začínají poskytovat půjčky pro malé firmy

Dnes se začínají poskytovat půjčky pro malé firmy

Podniky s počtem zaměstnanců do 50 osob mohou dnešním dnem žádat o zvýhodněné půjčky od

300 tis. Kč do 1 milionu korun na modernizaci výroby , nákup know - how či provozního materiálu . Maximálně čtyřleté úvěry jsou úročené diskontní sazbou ČNB plus jeden procentní bod , což podle aktuálních sazeb znamená sedm % .

Náměstek ministra průmyslu a ochodu Karel Špaček uvedl , že zájemci mohou o půjčky žádat v síti Regionálních a informačních center a Podnikatelských inovačních center . Schvalovat půjčky bude Agentura pro rozvoj podnikání ( ARP) , která je příspěvkovou organizací MPO .

Na program je vyčleněno 90 milionů z prostředků Phare . " V případě vy

ššího zájmu budou prostředky navýšeny o dalších 90 milionů korun , " řekl Špaček . Prostředky Phare se generují ze splacených půjček dřívějších programů , které je možné , podle Špačka , znovu použít . Celkově jde řádově o několik stovek milionů korun .

Ředit

el investiční s sekce Evropské komise Stephen Collins uvedl , že vítá podporu malých podniků , jejichž přístup k úvěrům je v České republice omezený . Špaček k tomu dodal , že "úřednická arogance se v zemi projevuje především ve vztahu k malým podnikům . "

První půjčk

y by mohly být podle Luboše Vávry z ARP poskytnuty zhruba do jednoho měsíce od dnešního dne . Celkově Špaček očekává , že by letos mohlo být uspokojeno přibližně 400 žadatelů .

Zdroj : HN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU