Tůma > Mám obavy , aby nedošlo k politizaci nezávislosti ČNB

02.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Tůma : mám obavy , aby nedošlo k politizaci nezávislosti ČNB

Tůma : mám obavy , aby nedošlo k politizaci nezávislosti ČNB

Česká centrální banka má obavy z přenesení diskusí kolem vlastní nezávislosti do politické roviny a mrzí ji , že nebyla přizvána k úvahám kolem problematiky jejího postavení vůči vládě . Vyplývá to ze slov viceguvernéra ČNB Zdeňka Tůmy na páteční tiskové konferenci .

" Mám hlavně obavy , aby nedošlo k politizaci nezávislosti Centrální banky , aby nedošlo k promíchání různých prvků různých modelů . Škoda ,že jsme nebyli dotázáni na názor a že se jedná za zavřenými dveřmi." uvedl Tůma . Rovněž poukázal na neodůvodněnost rozšiřování členů bankovní rady na devět , kdy tři členy by jmenoval Senát , tři sněmovna a poslední tři vláda . Podle Tůmy je sice

teoreticky možné , aby bankovní rada měla devět členů , je to však dražší .

Stoupencem změny postavení centrální banky , jež je v současné době podle zákona na vládě nezávislá , je např. ministr financí Pavel Mertlík .

To , že by se měl změnit statut centrální banky , tak jak ze zákona o České národní bance , naznačil nedávno i premiér Miloš Zeman . Ten však uvedl , že změny v novele tohoto zákona by neměly vést k "okleštění" pravomocí ČNB . Centrální banka by nově měla sledovat nejen inflaci , ale i další problémy hospodářského růstu tak , jak je obvyklé v okolních zemích .

Zdroj : HN 2.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU