Ministr financí navrhuje na rok 2000 deficit rozpočtu 39,8 mld.Kč

04.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ministr financí Pavel Mertlík včera podepsal zadání státního rozpočtu pro příští rok, kde se počítá s deficitem ve výši 39,8 miliardy korun. ČTK to sdělil bez dalších podrobností mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Zadání bude zasláno na jednotlivá ministerstva a ta by měla zhruba do 20. srpna předložit k rámcovým číslům své podrobné návrhy a začátkem září by měla o rozpočtu jednat vláda.

Při sestavování rozpočtu na rok 2000 hrají svou roli, jak nastínil už premiér Miloš Zeman, i připravovaný vznik mimorozpočtových fondů pro dopravu a bydlení. "Ty však musí být zřízeny zákonem a do té doby by byla jejich existence simulována financováním z Fondu národního majetku přes výnosy z privatizace," vysvětlil náměstek ministra financí Eduard Janota s tím, že uvedené fondy musí být zřízeny samostatným zákonem.

Janota předpokládá, že letošní schodek státního rozpočtu může být nižší než ministerstvem financí prognózovaných 48 miliard korun, pokud se daňové příjmy budou vyvíjet tak jako dosud a výpadek na pojistném nebude vyšší než deset miliard korun.

Podle Janotova odhadu se daňové příjmy jako celek letos plní. Problém je ve výběru pojistného na sociální zabezpečení a v dani ze závislé činnosti, které mají vazbu na rostoucí nezaměstnanost. Ve druhé polovině roku by však mělo dojít k oživení ekonomiky, obě položky by se tedy mohly zlepšit.

Částka 64,4 miliardy korun, kterou zveřejnilo MF jako letošní rozpočtový deficit ve své poslední prognóze, je podle něj metodicky nesrovnatelná s původně plánovaným schodkem 31 miliard Kč. Vyjadřuje totiž deficit státního rozpočtu včetně státních finančních aktiv a pasiv.

Zdroj:ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU