Družstva chtějí lepší přístup k dotacím

04.08.1999 | ,
BYDLENÍ


sf

Výdaje MMR na podporu programů bydlení (milióny Kč)

Výstavba nájemních bytů a technické infrastruktury

3480

Výstavba domů s pečovatelskou službou

471

Podpora oprav bytového fondu

420

Státní půjčky na opravy, modernizaci a rozšíření bytového fondu

300

Podpora hypotečním úvěrům

250

Bezúročné půjčky na bytovou výstavbu

1450

Další výdaje státního rozpočtu:

 
 

- podpora stavebního spoření

6250

 

- sociální příspěvky vázané na bydlení

2067

 

Zanedbanost bytového fondu se odhaduje zhruba 240 tisíc korun na jednu bytovou jednotku. Dlouhodobý program oprav bytových domů má začít ještě v letošním roce.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) hodlá v blízké době navrhnout změny v programech podpory bydlení a zpřístupnit státní peníze širšímu okruhu zájemců.

"Pro předložení do vlády se v současnosti připravuje novela nařízení o podpoře hypotečních úvěrů s tím, že by se rozšířily i na některé právnické osoby, jako jsou obce, družstva a v budoucnu neziskové bytové společnosti," řekla včera HN Daniela Grábmülerová, ředitelka odboru MMR.

U zvýhodněných hypoték stát dotuje úrokovou sazbu třemi procentními body. V současnosti však mohou zvýhodněné hypotéky čerpat pouze fyzické osoby.

Předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Ivan Přikryl včera uvedl, že z jednání s ministrem pro místní rozvoj Jaromírem Císařem vyplynulo, že od nového roku by bytová družstva měla mít rovné podmínky jako obce při získávání státních dotací na opravy domů.

Například státní 10leté bezúročné půjčky a opravy, rozšíření a modernizaci bytů, na které je letos vyčleněno 300 miliónů korun, se mohou využívat podle klíče 80 procent obec a 20 procent ostatní vlastníci.

"V zájmu našeho ministerstva samozřejmě je zpřístupnit programy všem vlastníkům, protože panelové domy mají obce a družstva zhruba půl na půl," uvedla Grábmülerová.

Překážkou však jsou platná rozpočtová pravidla, která umožňují poskytovat různé formy podpor, jako jsou záruky či dotace, zpravidla jen obcím.

Dlouhodobý program oprav panelových domů, který by měl odstartovat v letošním roce, je také v první etapě určen především obcím.

"Vláda schválila jeho zásady a v současnosti zpracováváme program do konkrétní podoby. Mělo by se jednat o poskytování měkkých úvěrů se splatností dvacet let. Mají-li se paneláky opravit, tak je to zapotřebí učinit pořádně," konstatovala Grábmülerová. Úvěry by měly být levnější díky státním zárukám a dotacím. Konkrétní podmínky však budou muset projít se souhlasem kabinetu.

Měkké úvěry na opravy panelových domů, v nichž bydlení je podle Přikryla mnohdy zdraví škodlivé, by měla poskytovat Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Pro letošní rok ministerstvo počítá s prostředky v objemu jedné miliardy korun, které by ČMZRB získala prodejem dluhopisů. Právě jejich bonita by měla být podpořena státní garancí.

Zdroj: HN 4.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ