Pojišťovny nezaplatí poškození zraku z pohledu na zatmění slunce

09.08.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Pojistné události vzniklé v souvislosti se zatměním slunce nejsou ve výlukách rizik krytých pojišťovnami, takže pojišťovny případné škody uhradí. Výjimkou bude poškození zraku po hledění do slunce, protože jde z hlediska klienta o předvídatelné riziko. Vyplývá to z páteční ankety ČTK mezi pojišťovnami.

V případě majetkových škod není podle mluvčího České pojišťovny Michala Urbana problém. Otázkou však mohou být případy, kdy někdo zírá do slunce a poškodí si tak zrak. "Mohlo by se uvažovat o tom, že nejde o nahodilou událost, neboť se o tomto riziku ví. V tomto případě bude nutné posoudit, jak k poškození došlo, protože podle občanského zákoníku se z pojištění kryjí škody, které nejsou předvídatelné události," uvedl Urban.

Generali pojišťovna bude v případě pojistných událostí vzniklých v době zatmění slunce postupovat standardně. Postižený, jehož zranění bude pramenit z pohledu do slunce, však podle Josefa Jelínka z oddělení pojištění osob s plněním počítat nemůže, neboť "podnikne činnost, která je zdravotně riskantní". Případy, kdy zranění vznikne v důsledku chování splašeného zvířete, však úrazové zranění Generali kryje. "Kdyby někdo seděl na kobyle, která se kvůli zatmění slunce splaší, a spadl, tak je to jasná úrazová pojistka," dodal Jelínek.

Všechny pojišťovny dnes oslovené ČTK uvedly, že nezaznamenaly případ, kdy by se klient chtěl pojistit speciálně proti riziku zatmění slunce. "Nijak zvýšený počet pojistných událostí v této souvislosti nečekáme," uzavřela mluvčí pojišťovny Allianz Květa Voglová.

Zatmění v Praze začne v 11:21:05 středoevropského letního času, maximální zakrytí asi z 95 procent nastane ve 12:42:04 a zastínění skončí ve 14:03:08.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ