HN: Energie pro domácnosti zdraží patrně od 1. ledna o 15 procent

10.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


V průměru o 15 procent by se 1. ledna roku 2000 měly pravděpodobně zvýšit ceny elektřiny a plynu pro domácnosti. V roce 2001 by elektřina pro domácnosti měla v průměru podražit o 14 procent a v roce 2002 o 13 procent. Plyn by měl k těmto datům vzrůst o deset a pět procent. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).
"Na návrhu nápravy cen energií se již dohodla ministerstva financí a průmyslu a materiál jsme předali k vyjádření ministerstvu práce a sociálních věcí," uvedl pro HH ředitel odboru metodiky cen ministerstva financí Pavel Maštálka. Špidlův úřad má podle něj do příštího pondělí vyčíslit, kolik budou činit dopady zvýšení cen energií na výdaje domácností a tím na potřebu sociálních podpor. Na začátku září dostane podle HN kompletní návrh nápravy cen energií, a to až do roku 2002, k rozhodnutí vláda.
Maštálka rovněž upozornil, že pro podniky dojde k úpravě ceny plynu ještě letos k 1. září. Nový cenový výměr ministerstva financí k tomuto datu počítá se snížením prodejní ceny Transgasu distribučním společnostem o zhruba čtyři procenta, přičemž ty zlevnění promítnou do cen pro podniky v závislosti na jejich odběru.
Důvodem odložení zvýšení cen elektřiny až na Nový rok je podle Maštálka možnost, že se zároveň už bude moci přijmout nový systém cenových tarifů. Jeho cílem je nastavit pro všechny odběratele takové ceny energií, které by odpovídaly nákladům na jejich dodávku. Obyvatelstvu přitom v následujících třech letech elektřina zdraží zhruba o 50 procent, zatímco některým velkým podnikům se může i zlevnit, dodává deník.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU