Červencové výrobní ceny snad známkou konce desinflačního procesu

12.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Průmyslové ceny narostly v červenci více než se čekalo, zejména kvůli stoupajícím cenám ropy. "Nicméně vezmeme-li v úvahu, že koruna podstatně ztratila v porovnání s loňským rokem a světové ceny ropy se od začátku roku více než zdvojnásobily, jde o stále dobrý výsledek," komentovala dnes zveřejněná čísla analytička Conseq Finance Anne Blüherová.
"Červencový vzestup produkčních cen by mohl potvrdit, že desinflační proces konečně skončil," uvedla dále s tím, že to však neznamená akceleraci inflace v následujících měsících. Česká národní banka by na tento nárůst neměla reagovat vzhledem k tomu, že příčinou jsou vnější faktory. "Ve skutečnosti může být ČNB šťastná, jestli se pokles konečně zastaví, protože jinak podstřelí i svůj inflační cíl pro rok 2000," poznamenala analytička.
Ceny průmyslových výrobců v červenci meziročně vzrostly o 0,5 procenta a proti červnu o 0,4 procenta. Červencové ceny stavebních prací vzrostly meziročně o 4,4 procenta. Naopak ceny tržních služeb se oproti loňskému červenci snížily v úhrnu o 17,9 procenta, ceny zemědělských výrobců klesly o 17,6 procenta.
Z pohledu firem není tento vývoj příznivý, konstatovala dále Blüherová. "Růst produkčních nákladů například kvůli zvyšujícím se světovým cenám, který nemůže být transformován do růstu cen výrobců, dále totiž zúží ziskovou marži firem," uzavřela.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU