FNM SR požaduje výměnu akcií KB a VÚB včetně 700 miliónů korun

24.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Představitelé Fondu národního majetku (FNM) SR předložili svým českým partnerům na jednáních v Praze minulou středu návrh dohody, kterým by došlo k vzájemné výměně akcií Komerční banky (KB) a Všeobecné úvěrové banky (VÚB). ČTK o tom dnes informovala mluvčí FNM SR Alžbeta Šimonovičová.

Slovenský fond by tak získal 13,6 procenta (2.583.243 kusů) akcií KB a český FNM by obdržel 690.549 kusů (16,93 procenta ze základního jmění) VÚB, poznamenala Šimonovičová s tím, že slovenská strana si zároveň uplatňuje právo i na dividendy ve výši 700 miliónů korun. Ačkoliv zástupci českého fondu prosazují ponechání současného stavu bez finanční kompenzace, takové řešení je pro Slovensko velmi nevýhodné a slovenská strana ho nemůže přijmout, zdůraznila mluvčí.

Premiéři obou zemí se během setkání 15. května v Smokovci dohodli, že si obě republiky do měsíce vymění své podíly v KB a VÚB. Dosud se tak však nestalo. Slovenská strana hodlá výměnu akcií navrhnout i na jednání česko-slovenské komise pro dělení majetku bývalé federace.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU