Fond rozvoje bydlení má začít fungovat v polovině příštího roku

27.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Fond rozvoje bydlení ČR by mohl zahájit činnost 1. července 2000. Návrh zákona, kterým se fond zřizuje, chce totiž ministr pro místní rozvoj vládě předložit do 15. října a parlament by se jím mohl začít zabývat na listopadové schůzi. Na včerejším setkání s novináři to uvedl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

Ministerstvo počítá s prvním vkladem zhruba šest miliard korun z výnosů privatizace. Tato částka by byla vložena do základního jmění a sloužila by garancím za úvěry obcí, družstev a v budoucnu i neziskových bytových společností na výstavbu nových nájemních bytů a opravy panelových domů.

Příjmem fondu by měla být část výnosu daně z převodu nemovitostí v objemu asi tří miliard korun ročně. Fond by dále získával prostředky emisemi obligací či investováním do státních obligací a pokladničních poukázek. Výnos z investovaných šesti miliard korun by se podle ředitele sekce bydlení Jana Wagnera mohl pohybovat kolem 300 až 500 miliónů korun ročně.

Peníze fondu by mohly být využívány pouze na garance za úvěry, na poskytování úvěrů a v malém rozsahu i na dotace úroků. V první fázi ministerstvo počítá s objemem poskytnutých úvěrů v řádu miliardy korun ročně. Vzhledem k tomu, že většina poskytovaných prostředků by byla návratná, splátky úvěrů by tvořily příjmy fondu, který tedy bude mít revolvingový charakter.

O výši vkladu výnosů privatizace do základního jmění musí rozhodnout parlament. Podle Wagnera však vklad prostředků nemusí být uskutečněn hned v okamžiku vzniku fondu. O prostředcích, které by fond získával z výnosu daně z převodu nemovitostí a dalších zdrojů státního rozpočtu, jednalo ministerstvo pro místní rozvoj s ministerstvem financí. Zatím však bez konkrétních částek.

Císař uvedl, že věří, že vláda bude s návrhem na výši prvního vkladu z výnosu privatizace souhlasit. Při menším objemu prostředků, by totiž fond nedokázal dostatečně plnit své záměry.

Fond nebude přebírat podpůrné tituly, které nyní poskytuje ministerstvo nebo Českomoravská záruční a rozvojová banka. Pro příští rok ministerstvo pro místní rozvoj počítá se zrušením bezúročných půjček na bydlení, které získají jen ti klienti, kteří si požádali letos a vzhledem k nedostatku prostředků jejich žádosti ČMZRB letos neuspokojila. Bezúročné půjčky by měl nahradit jiný, vhodnější podpůrný nástroj.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU