ČAP: Licence na povinné ručení by měly být vydány najednou

27.08.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Licence na povinně smluvní pojištění automobilů by měly být podle České asociace pojišťoven (ČAP) uděleny najednou, jinak by mohlo dojít k narušení soutěžních podmínek na pojistném trhu a principu svobodné volby ze strany klienta. ČTK to včera sdělil generální tajemník ČAP Jaroslav Mesršmíd.

"Bylo by účelné, aby licence byly uděleny najednou, což může být i v průběhu týdne," oznámil. Ministerstvo financí (MF) rozhodlo, že úspěšným uchazečům o licenci na povinné ručení nevydá povolení najednou, ale postupně, poněvadž nebyl stanoven žádný konečný termín pro podávání přihlášek, a tím pádem není ani termín pro hromadné vydání licencí.

Jak pro ČTK uvedla Jana Vargová z tiskového oddělení MF, ministerstvo o technice vyřizování žádostí informovalo již koncem července. "Ministerstvo financí informovalo o tom, že licence budou posuzovány postupně, že lhůta na vyřízení je tříměsíční od data podání žádosti a že zákon nestanoví konečný termín k podání žádosti," uvedla Vargová. MF se podle ní bude snažit tříměsíční zákonnou lhůtu zkrátit.

Pokud bude dodrženo postupné vydávání licencí a některé pojišťovny obdrží povolení dříve než jiné, budou proti ostatním zvýhodněny, protože získají více času na reklamní kampaň. Pojišťovny se proti stanovisku MF ostře ohradily.

Podle Vargové musí každá žádost obsahovat konkrétní údaje, a pokud tomu tak nebude, bude vrácena k dopracování. "I z tohoto důvodu by pojišťovny, které se na tento zákon připravily zodpovědně, byly značně poškozeny, pokud by MF čekalo na vyřízení licencí najednou," dodala Vargová.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ