Co udělalo léto s rodinným rozpočtem

01.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Za poslední dva měsíce stoupla nejvíce cena benzinu a nájemného. Ze zdražení elektřiny v říjnu zatím sešlo. Další vlna zdražování přijde až napřesrok.

Za poslední dva měsíce zdražily nájmy, pohonné hmoty, cigarety i některé potraviny. A další zdražování se chystá. Vláda sice zatím oddálila zvýšení ceny elektrické energie pro domácnosti až na leden příštího roku, v tomto termínu by se však zároveň měly zvýšit poplatky za telefon, zemní plyn a hovoří se i o zvýšení jízdného na železnici a nutnosti dalšího cenového skoku u nájemného.

Největší šok při návratu z dovolené zažívají asi motoristé. Benzin Natural, který koncem června kupovali u benzinových stanic zhruba za 22 korun, nyní pumpaři prodávají i za více než 25 korun. Podobně podražil také Super a motorová nafta stojí už na některých místech přes 20 korun.

Cena benzinu i motorové nafty navíc dále poroste. Nejenže se zvyšuje cena surové ropy, ale především se hovoří o dalším zvyšování daní. Odborníci odhadují, že pokud srovná vláda spotřební daně na úroveň Evropské unie a uvalí na pohonné hmoty ekologické daně, které jsou v evropských zemích obvyklé, vyšplhá se cena benzinů až za hranici 29 korun.

Důvody k

radosti nemohou mít ani nájemníci v obecních domech.

Vláda

zatím odložila zvýšení cen elektřiny a zemního plynu.

Po

prázdninách jsou dražší i potraviny. Nejvíce zvýšili obchodníci ceny hovězího a vepřového masa, a to průměrně o dvě až sedm korun na kilogram. Zdražil i chléb - průměrně o tři haléře.

Proti

tomu se snížila cena kuřat a kuřecího masa.

Další

výraznější cenové skoky postihnou rodinné rozpočty s největší pravděpodobností až na začátku příštího roku. Potraviny, oblečení ani služby by se do konce tisíciletí už příliš zdražovat neměly. Nebezpečím pro rodinné rozpočty je i opětovné zvýšení spotřebních daní - u cigaret a pohonných hmot.

Zdroj: Hospodářské noviny 1.9.1999 (zkráceno)

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU