Zlato má urovnat spor o akcie KB

02.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Spor se Slovenskem o zhruba 13 procent akcií KB, který zásadním způsobem komplikuje privatizaci tohoto peněžního ústavu, chce česká strana urovnat zvýhodněným prodejem části zlatých rezerv České národní banky slovenské straně. Existenci tohoto plánu našeh

o listu potvrdil mluvčí ČNB Martin Švehla.

Slovensko má nárok na třetinu KB, které leží na účtu českého Fondu národního majetku. Ten má naopak nárok na zhruba dvě třetiny státního podílu ve slovenské Všeobecné úvěrové bance. Tržní hodnota Kb, náležících Slovensku, však převyšuje hodnotu VÚB. Slovensko proto nehodlá akceptovat prostou výměnu za akcie.

Zamýšlená operace se podle Švehly netýká 4 tun slovenského zlata, které ČNB zadržuje jako protiváhu k nedobytné pohledávce 29 miliard korun za Slovenskou národní bankou. "Vlastnictví tohoto zlata jsme nikdy nezpochybnili, účetně patří Slovensku. ČNB jej blokuje jako zádržné, "uvedl Švehla.

Předmětem operace, která má umožnit získat českému FNM dostatečný balík KB pro prodej strategickému investorovi, je část zlatých rezerv, zhruba 4,5 tuny. "V roce 1992 projevila slovenská strana zájem o odkup části zlatých rezerv za účetní hodnotu. Ačkoliv z titulu dělení majetku bilance na to nemá nárok, nebylo to odmítnuto, " řekl

Švehla.

Rozdíl mezi aktuální tržní cenou zlata a účetní hodnotou, za níž by slovenská strana zlato získala, má kompenzovat rozdíl v tržních cenách KB a VÚB, které mají být předmětem výměnného obchodu. Podle informací HN se jedná zhruba o rozdíl ve výši 1 miliardy korun. Prodej zlata za účetní hodnotu by však pro ČNB znamenal prakticky ztrátový obchod.

"Je to otázka rozhodnutí vlády, protože Česká národní banka svůj hospodářský výsledek odvádí do státního rozpočtu, "řekl Švehla.

Zdroj: Hospodářsk

é noviny 2.9.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ