Pokud vláda pomůže Moravia Bance, ČNB nemusí licenci odebrat

06.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pokud vláda najde způsob, jak pomoci Moravia Bance, může Česká národní banka proces odebrání licence bance přerušit, případně i zastavit. ČTK to včera řekl tiskový mluvčí ČNB Martin Švehla. Reagoval tak na vyjádření premiéra Miloše Zemana, který uvedl, že o pomoci klientům Moravia Banky z řad podniků bude vláda ve středu jednat. Zeman však zdůraznil, že sama Moravia Banka od vlády peníze nedostane.

Švehla připomněl, že proces odebírání licence byl teprve zahájen. "Může být tedy přerušen nebo i zastaven, pokud se Moravia Banka vrátí k plnění stanovených limitů stabilizačního programu," řekl. Banka sama to však není schopna udělat, dodal.

Ke kritice, kterou vyslovil premiér Zeman i předseda ODS Václav Klaus, že ČNB v letech 1990 až 1992 vydala příliš mnoho bankovních licencí, Švehla podotkl, že centrální banka postupovala přísněji, než určovaly zákony. Sama pak vyhlásila moratorium na vydávání licencí a později podala řadu trestních oznámení. Vydávání bankovních licencí podléhá i souhlasu ministerstva financí, dodal.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ