Získání praxe pro nezaměstnané absolventy si vyžádá asi miliardu

07.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Náklady asi kolem jedné miliardy korun si podle ministra školství, mládeže a tělovýchovy Eduarda Zemana vyžádá připravované řešení zásadního problému nezaměstnanosti absolventů škol, kterým je nedostatek praxe. Zeman to řekl novinářům při včerejší návštěvě Českých Budějovic.

Ministerstvo školství se dohodlo s ministerstvem práce a sociálních věcí na zavedení systému, který by umožňoval z veřejných prostředků půl roku hradit zaměstnavatelům zaměstnávání absolventů škol. Mladí lidé by tak získali nezbytnou praxi, bez níž nemají šanci se uplatnit na trhu práce, vysvětlil Zeman. Ministerstvo školství se podle Zemana snaží, aby tento systém začal fungovat "co nejrychleji", neboť na podzim hrozí velký příliv nezaměstnaných absolventů škol.

"Problém je v tom, že v okamžiku, kdy jsme vázáni již jednou schváleným rozpočtem, který rozhodně nevykazuje nějaké výrazné přebytky, je obtížné tento systém masověji rozjet ve zbytku tohoto fiskálního roku. Jak široce se dá realizovat v roce příštím, záleží na tom, jak dopadne nový rozpočet," poznamenal ministr školství.

Připustil, že jednání o zavedení systému není jednoduché, protože mimo veřejný sektor nemají zaměstnavatelé o absolventy zájem ani za zvýhodněných podmínek, neboť pro ně nemají uplatnění.

Zástupce ředitele odboru zaměstnanosti Tadeáš Kokotek odhaduje, že počet nezaměstnaných absolventů registrovaných u úřadů práce dosahuje nyní asi 80.000. To je přibližně o 50 procent více než ve stejném období loňského roku. Přesnější údaje budou zveřejněny pravděpodobně v úterý.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU