Inflace zatím nepředstavuje problém, čeká se ale její mírný růst

09.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Srpnová čísla o růstu cen potvrdila, že inflace stále není pro českou ekonomiku problémem, konstatovali analytici včera oslovení ČTK. V dalších měsících sice očekávají nárůst inflace, nikoli však výrazný. Podle člena bankovní rady České národní banky Miroslava Hrnčíře dopadla srpnová inflace v rámci očekávání a nebude znamenat další pohyb úrokových sazeb.

"Na druhou stranu jsou dnešní čísla potvrzením, že dna v meziroční inflaci jsme již dosáhli v červenci a nyní nás čeká období jejího postupného růstu," doplnil ekonom Bank Austria Creditanstalt Pavel Sobíšek.

Spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly oproti červenci o 0,1 procenta, meziročně o 1,4 procenta. Čistá inflace, kterou sleduje Česká národní banka, stoupla v srpnu proti červenci o 0,1 procenta, v porovnání s loňským srpnem činila -0,1 procenta.

"Nebýt růstu cen ropy, by meziměsíčně poklesla," komentoval Marek Ratkovský z České spořitelny, podle kterého pozitivem z pohledu spotřebitelů je, že v meziměsíčním vyjádření stále klesají ceny potravin.

Přestože budou ceny potravin do konce roku meziměsíčně stagnovat či dokonce mírně klesat, meziročně se jejich pokles bude podle Ratkovského stále snižovat, a to z poklesu o pět procent v pololetí na 1,5 až 2,0 procenta koncem roku.

Inflační tlaky vznikají především z relativně silného růstu reálných mezd a fiskální expanze. "Prozatím jsou však omezovány slabou domácí poptávkou a silnou korunou, která zlevňuje dovozy," řekla Hana Fegutová z Investiční a Poštovní banky.

Co se týče tržních cen neovlivněných administrativními zásahy, ekonomika je podle Fegutové stále ve stavu deflace, protože meziroční čistá je negativní.

Další snížení úrokových sazeb na základě včerejších čísel považují analytici za nepravděpodobné, což potvrdil i Hrnčíř. "Dnes zveřejněné údaje nezakládají jakýkoli důvod ke korekci úrokových sazeb. V dalších měsících je nutno očekávat meziroční růst spotřebitelské i čisté inflace," řekl ČTK.

Další vývoj úrokových sazeb bude podle Hrnčíře nyní proti předcházejícímu období více stabilizovaný, ačkoli tím nejsou vyloučeny nějaké korekce. Měnová politika je nyní nastavena v zásadě správně, dodal. ČNB snížila naposledy úrokové sazby na zasedání bankovní rady 2. září. Repo sazba je nyní na šesti procentech.

Podle Ratkovského bude dalším rozhodujícím prvkem pro rozhodování o nastavení měnové politiky výsledek HDP ve druhém čtvrtletí. "Pokud skončí větším propadem než o 2,0 procenta, bude pravděpodobnost snížení sazeb tak 50 procent. Pokud se ale splní odhad České národní banky na pokles pouze o 0,5 procenta, snížení repo sazby se nedočkáme," uzavřel.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU