EGAP letos předpokládá vyplatit pojistná plnění asi 600 miliónů

16.09.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Pojistná plnění kolem 600 miliónů korun předpokládá letos vyplatit Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Příští rok to bude téměř 800 miliónů korun. Do poloviny letošního roku vyplatila firma pojistná plnění asi 126 miliónů Kč, z toho 115 miliónů korun z titulu pojištění proti vývozním úvěrovým rizikům. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti na 41. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

I přes tento nepříznivý vývoj je firma připravena letos přijmout o desetinu meziročně více vývozních úvěrových rizik, konstatuje zpráva. Tento postup umožňuje dostatečná akumulace pojistných fondů a rezerv. U EGAP je možné i pojištění rizika proti nezaplacení pohledávek v tuzemsku, kdy poplatek za prověření bonity jednoho kupujícího je 2900 korun se splatností pohledávek půl roku.

V rámci účasti českých firem při obnově Balkánu schválilo představenstvo EGAP strop angažovanosti pro nové obchodní případy ve Svazové republice Jugoslávie 30 miliónů USD. Limit bude uvolňován postupně spolu s rušením omezení a embarga OSN, EU a české vlády. Pro dokončení rozpracovaných obchodních případů činí strop 50 miliónů USD.

Individuálně bude EGAP postupovat při posuzování obchodů v dalších zemích jihovýchodní Evropy, kde zůstaly dosavadní limity. Pro Bosnu a Makedonii platí deset miliónů USD a pro Chorvatsko 50 miliónů USD.

Od založení v roce 1992 zaznamenala EGAP rostoucí trend pojišťování exportu v ČR. Předloni pojišťoval vývoz do 25 zemí, loni již do 40 zemí. Za šest let existence společnost pojistila vývoz do více než 70 zemí v úhrnné hodnotě 120 miliard korun, z toho zhruba dvě třetiny proti teritoriálním rizikům. V letošním roce předpokládá EGAP pojištění vývozů v rozsahu asi 40 miliard korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ