MF: První licence na povinné ručení by mohly být již v půli října

20.09.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Ministerstvo financí chce uspíšit udělení licencí k poskytování povinně-smluvního pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla již na polovinu října. O licenci se uchází 13 pojišťoven. Žádná ze žádostí nebyla doposud vrácena k dopracování, uvedla dnes pro ČTK Jana Vargová z tiskového odboru MF.

"MF dělá vše proto, aby první licence byly uděleny alespoň v polovině října," řekla. Tříměsíční zákonná lhůta na posouzení prvních žádostí vyprší přitom až 8. listopadu.

Ministerstvo bude při udělování licencí pojišťovnám klást hlavní důraz na dostatečné kapitálové vybavení, obchodní plán, dostatečnou výši vlastních zdrojů a předložené všeobecné pojistné podmínky.

Česká pojišťovna ztratila monopol na provozování tohoto pojištění na základě letos schváleného zákona. Majitel vozidla si tak bude moci vybrat mezi více pojišťovnami. Nový systém začne platit od 1. ledna 2000, pojistnou smlouvu bude možné uzavřít do konce tohoto roku.

Spodní hranice pojistného pro rok 2000 odpovídá výši zákonného pojištění pro letošní rok. Nezměněno zůstává i rozdělení vozidel do jednotlivých skupin. To dozná změn až po uplynutí tří let od nabytí účinnosti zákona. Horní hranice pojistného bude o 30 procent vyšší než spodní limit.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ