Cizí investoři nacházejí konečně cestu i do Česka

22.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zahraniční investoři se na ČR přestávají dívat skz prsty - tolik přímých investic jako v první polovině letošního roku země ještě nikdy předtím nezažila

Zahraniční investoři se na ČR přestávají dívat skz prsty - tolik přímých investic jako v první polovině letošního roku země ještě nikdy předtím nezažila. Cizí firmy během prvních šesti měsíců v zemi utratily 1,3 miliardy dolarů, tedy asi 45 miliard korun.

To je ve srovnání s loňskými 19 miliardami více než dvojnásobek. Pololetní výsledky navíc dokazují, že letos vůbec poprvé země předstihla i dlouhodobě úspěšnějšího rivala - Maďarsko, které získalo investice za 853 milionů dolarů.

Zatímco tak na jednoho občana České republiky připadá v přepočtu 130 dolarů, v Maďarsku to bylo v prvním pololetí při téměř shodném počtu obyvatel jen 85 dolarů. Premiantem,který má však na Česko již jen minimální náskok, zůstává mezi aspiranty na vstup do unie Polsko - tam dosahu

jí investice v přepočtu na hlavu 135 dolarů.

Důvodem tuzemského úspěchu je podle analytiků vloni zahájený program úlev pro zahraniční firmy. Cizí společnosti navíc nakupují balíky akcií zejména distributorů plynu a elektřiny. "Výsledek ČR je opravdu překvapivě dobrý," míní Gábor Hunya, který se přímými investicemi zabývá ve Vídeňském ústavu pro mezinárodní hospodářská srovnání.

Zdroj: MF Dnes z 22. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU