Účty klientů Union banky jsou zabezpečeny

30.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


První článek v Mladém světě č

Union banka se ohrazuje proti informacím bulvárního tisku, které uvádějí, že bezpečnost informačního systému banky je nedokonalá. Autorka zcela zmateně zaměnila interní bankovní systém za volně přístupný Internet.

Pirátské pokusy o změnu úvodních stran Union banky byly zaznamenány jen v roce 1997 a zasáhly výhradně Internetovský server. Ten byl a je dodnes zcela izolován od vnitřní sítě banky, není propojen se žádným bankovním systémem ani jiným mimobankovním počítačem a neprovádějí se přes něj žádné bankovní operace. Server s internetovou adresou http//:www.union.cz slouží pouze k preze

ntaci banky a obsahuje veřejné informace, které jsou určeny k tomu, aby byly zájemci volně staženy a uchovány i na jiných počítačích. Na serveru lze najít aktuální kurzovní lístek, platné úrokové sazby depozitních produktů, výroční zprávy, složení statutárních orgánů atd.

Pokud si někdo takto okopíruje obrázek, uloží na jiný server a tam jej dokreslí či pozmění, nelze se proti tomu účinně bránit. Činnost hackerů lze v tomto případě přirovnat k činnosti sprejerů, kteří postříkají informační nástěnku.

Peníze

klientů ani databáze banky nejsou však v žádném případě ohroženy.

Ve stejném článku byl v bulvárním tisku účelově zkreslen pokus o podvod z roku 1997 o převod 80 miliónů korun, kde se dosud neznámý pachatel snažil najít mezeru v informačním a kontrolním systému Union banky. Vnitřní kontrolní systém banky však tento podvodný pokus okamžitě odhalil, ihned byla informována Policie ČR a výsledkem bylo bezprostřední zadržení několika podezřelých.

Ani v tomto případě neopustily finanční prostředky Union banku. Union bance tedy žádná škoda nevznikla a stejně tak nebyly ohroženy účty klientů.

Vzhledem k objemům, které Union banka pro své klienty ve výši cca 30 miliard korun spravuje, jsou kontrolní mechanismy velmi přísné, finanční prostředky jsou pečlivě střeženy a prováděné transakce detailně kontrolovány. Moderní informační a kontrolní systém banky, který je neustále v souladu s nejnovějšími poznatky inovován, dává případným podvodníkům minimální šance.

 

Ostrava 29. září 1999 15.50 hodin Ing. Josef Řeřicha, tiskový mluvčí

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ