EU se nelíbí, že chce Praha zakázat cizincům nákup nemovitostí v ČR

01.10.1999 | ,
Domovská stránka


Těžký boj čeká český tým vyjednavačů, kteří dnes v Bruselu zasednou k jednacímu stolu s představiteli evropské patnáctky

Těžký boj čeká český tým vyjednavačů, kteří dnes v Bruselu zasednou k jednacímu stolu s představiteli evropské patnáctky. Státy Evropské unie totiž odmítají žádost české strany, aby českou půdu a nemovitosti nemohli po případném vstupu ČR do EU kupovat ci

zinci z ostatních zemí unie. Proto Česko žádá o "udělení dočasné výjimky". O podobnou výjimku žádají i Polsko a Maďarsko. Státy Evropské unie však včera zveřejnily společně prohlášení, v němž píší, že žádné výjimky udělovat nechtějí.

Česko žádá o výjimku hlavně proto, že má strach z raketového růstu cen nemovitostí. "V době vstupu u nás bude odlišná ekonomická úroveň než v ostatních zemích unie. S poptávkou po nemovitostech poroste i jejich cena - podle odhadů až na pětinásobek," konstatoval Telička.

Výjimk

a, o které se bude ode dneška jednat v Bruselu, by měla zahrnovat lesnickou a zemědělskou půdu, včetně vinic, chmelnic nebo rybníků. Dočasný zákaz by měl platit i pro nákup rekreačních objektů, bytů a rodinných domků sloužících k rekreaci.

Zdroj: LN z 30. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka