Trh s uhlím se výrazně změní

04.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Pokles odbytu

Pok

les odbytu uhlí vyvolává úvahy o integraci nebo zániku některých těžebních společností.

Spotřeba hnědého uhlí do budoucna výrazně klesne, a tomu se bude muset přizpůsobit jak trh s touto komoditou, tak i severozápadní region. Shodli se na tom zástupci ministerstev, odborů, uhelných firem a elektrárenské společnosti ČEZ na páteční schůzce pořádané Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). "Vyhlídky odbytu nejsou příznivé. Proto se bude muset najít řešení, jakou podobu bude mít trh s uhlím," řekl HN

mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Zatímco v letošním roce se má těžba hnědého uhlí pohybovat celkem na úrovni 45 miliónů tun, v roce 2002 až 2003 má činit jen 30 až 35 miliónů tun. Na poklesu poptávky se má podílet především plné zprovoznění jaderné elektrárny Temelín, současný pokles spotřeby elektřiny a postupující plynofikace měst a obcí.

"Konečně se vyložily karty na snů. Prognózy, že se bude stále těžit kolem 50 miliónů tun uhlí ročně jsou utopie. Musíme počítat s tím, že přijde pokles a s ním i tisíce nezaměstnaných," uvedl po jednání šéf hornických odborů Cyril Zapletal.

Tři hnědouhlené firmy nyní v severozápadních Čechách zaměstnávají zhruba 20 tisíc lidí. Například Mostecká uhelná společnost(MUS), kterou pokles odbytu postihl nejvíce, oznámila pro příští roky propouštění až čtyř tisíc lidí.

  Pozn: 1) odhad

 

Pozn: 1) očekávaná skutečnost, 2) nízký scénář odhadu vývoj spotřeby

Zdroj: HN z 4. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU