Zeman doporučuje ČNB snížit repo sazbu o dalších 0,75 pct. bodu

06.10.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pondělní snížení úrokových sazeb Českou národní bankou v kombinaci s devizovou intervencí za účelem oslabení koruny považuje premiér Miloš Zeman za racionální rozhodnutí, které je rozumnější než případná sterilizace přílivu přímých zahraničních investic na zvláštním účtě. "Prostor pro snížení úrokových sazeb je však stále alespoň 0,75 procentního bodu," řekl včera v rozhovoru pro ČTK Zeman.

"Jde o tržně konformní způsob, který nemusí být prodělečný, protože nákupem deviz se posilují devizové rezervy," komentoval pondělní kroky ČNB. Ta kromě přímé intervence snížila repo sazbu o 0,25 procentního bodu na 5,75 procenta.

Snižování je podle Zemana stále ještě příliš pomalé. "Sazby se reálně nijak nesnižují, protože inflace klesá stejně rychle," vysvětlil.

"Potřebujeme razantně změnit strukturu zahraničních investic, vytlačit z trhu krátkodobý spekulativní kapitál, který je přitahován úrokovým diferenciálem a dostat do České republiky přímé i portfóliové zahraniční investice," obhajoval další snižování sazeb premiér.

Neopomněl zdůraznit, že spolupráce vlády s ČNB je podle něho velmi dobrá a účinná. "Panu guvernérovi zdůrazňujeme na každém zasedání vlády vybranými slovy, že tato vláda potřebuje snížit úrokové sazby a jsem rád, že k tomu již devětkrát došlo," dodal.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ