Postupné udělování licencí na povinné ručení pojišťovnám nevadí

11.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Plán postupného udělování licencí na poskytování pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení), čímž některé ústavy získají konkurenční výhodu, pojišťovny příliš neznepokojuje. Rovněž doba do konce roku je zatím dostatečná na obeznámení veřejnosti se zásadními změnami, kterými povinné ručení letos prošlo. ČTK to zjistila v páteční anketě.

"Postupné udělení povolení sice přinese některým ústavům výhodu, neměla by být však výrazná. Domníváme se totiž, že klienti budou čekat na udělení dalších licencí a nabídku dalších pojišťoven," uvedl vedoucí marketingu IPB Pojišťovny Vítězslav Bukač.

Povinné ručení se zásadně změnilo. Do letošního roku stačilo vždy do února uhradit zaslanou složenku. Na rok 2000 si ale musí každý motorista sjednat speciální pojistnou smlouvu u zvolené pojišťovny s licencí, a to ještě do konce letošního roku, chce-li se vyhnout sankcím. Většina lidí o tom ale zatím neví.

Žádná pojišťovna zatím sice licenci nedostala, ale pojišťovny oceňují snahu ministerstva financí proces maximálně urychlit. Pokud bude udělování povolení zahájeno příští týden, bude to o tři týdny dříve proti původním záměrům a na informování motoristů a sjednání smluv zbyde času dost.

"Doba cca 2,5 měsíce je dostatečná," souhlasila Květa Voglová z Allianz. "Termín je na hraně únosnosti, ale kritický není," přidal mluvčí Komerční pojišťovny Zdeněk Smetana.

Informovanost o povinném ručení by měla být dostatečná. Česká asociace pojišťoven zahájila kampaň inzeráty v denním tisku. "Později bude vedena i v televizi a rozhlasu," řekl její generální tajemník Jaroslav Mesršmíd. Pojišťovny, které o licenci zažádaly a dostanou ji, se zaměří na vlastní klienty a chystají další vlastní projekty, které nechtějí zatím prozrazovat. Na konkurenci podle nich ale motoristé určitě vydělají.

"Zcela speciální nabídku máme přichystanou pro držitele klientských karet," zdůraznil mluvčí České pojišťovny Michal Urban. "U Kooperativy budou zvýhodněni řidiči, kteří jezdí bez nehod a na stávajícím systému povinného ručení tratili," ujistil mluvčí Martin Diviš.

O licenci zažádalo 13 pojišťoven, mimo jiné Allianz, Česká pojišťovna, Česko-rakouská pojišťovna, ČS-Živnostenská pojišťovna, IPB Pojišťovna, Komerční pojišťovna, Kooperativa nebo Union pojišťovna.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ