Souboj pojišťoven o motoristy začíná

11.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


O Silvestru nepřivítáme jenom nový rok, ale také zásadní změnu v povinném ručení - už ho nebude nabízet jenom Česká pojišťovna, ale vtrhne do něj se všemi výhodami i riziky konkurence

O Silvestru nepřivítáme jenom nový rok, ale také zásadní změnu v povinném ručení - už ho nebude nabízet jenom Česká pojišťovna, ale vtrhne do něj se všemi výhodami i riziky konkurence. Všem majitelům aut zbývá pouhých jedenáct týdnů na výběr ústavu, kterému důvěřují.

Ministerstvo financí slíbilo, že tento týden oznámí jména pojišťoven, které získaly licenci k poskytování pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Žádalo o ni třináct ústavů, šanci dostanou ty, které splní podmínky úřadu. Pravděpodobně to bude Česká pojišťovna, Allianz a Kooperativa.

Každý motorista bude muset podepsat pojistnou smlouvu, a to nejpozději do konce letošního roku, zatímco ještě letos se nikde nic nepodepisovalo a jenom stačilo poslat do konce února složenku.

Zaplatí podle dohody

Smlouvu budou moci klienti podepsat buď na pobočkách vítězných pojišťoven, nebo ji budou moci sjednat s jejich obchodním zástupcem. Mohou také využít služeb pojistných makléřů, kteří budou pracovat pro více pojišťoven.

Většina pojišťoven bude různými způsoby zvýhodňovat ty klienty, kteří pojistky zaplatí co nejrychleji, neodmítají však individuální dohodu například o splátkovém kalendáři. Takže splatnost se odvíjí jenom od konkrétní smlouvy. Platit se bude klasicky složenkou, aby zákazní

ci nesvěřili své peníze podvodníkům. Minimální úroveň sazeb je pro letošní rok stanovena na letošní úrovni, horní hranice je o třicet procent vyšší. Zástupci pojišťoven předpokládají, že ceny se budou pohybovat spíše u spodního limitu.

Smlouvu uzavře řidič na své jméno a zároveň i na auto. "To je důležité kvůli bonusům, aby při prodeji auta povinné ručení nepřecházelo s autem, ale případná leva zůstala řidiči," vysvětlila mluvčí pojišťovny Allianz Květa Voglová. Pokud tedy řidič auto prodá, zruší pojistku

a pojišťovna mu vrátí případný přeplatek a vystaví potvrzení. Na něm budou uvedeny údaje o slevách nebo přirážkách k pojistnému a o pojistných událostech a výši pojistných plnění.

Pokuta a zákaz řízení

Motorista bude zaplacení pojistného prokazovat polici

stům potvrzením, které mu po podpisu smlouvy předá pojišťovna. Pokud ho nebude mít, může na místě dostat pokutu až do pětiset korun. Pokud si řidič pojištění vůbec nesjedná (což se zjistí z kontroly evidence), dostane pokutu až do výše dvaceti tisíc korun, v úvahu přichází i zákaz řízení auta až na jeden rok. Nové auto je motorista nucen pojistit do sedmi dnů, jinak mu opět hrozí sankce.

Pokud řidič dluží za povinné ručení a nezaplatí pojišťovně ani do třicet dnů poté, co mu poslala upomínku, pojistka zanik

á.

Pojistné krytí

Základní sazba pojistného bude krýt škody na zdraví a smrti do osmnácti milionů korun na každou poškozenou osobu, což je podle odborníků postačující. Škody na věci však kryje jenom do pěti milionů, a to pro všechny poškozené dohromady. Pokud celková škoda přesáhne tuto částku, tak se o ni budou muset potrefení v poměru podělit. Poškozený pak bude moci vymáhat na viníkovy rozdíl.

Při nehodě budou řidiči stejně jako dosud volat Policii ČR, která sepíše protokol. Pojišťovna

potom bude moci do něj nahlížet. "Viník by měl událost neprodleně nahlásit, ozvat by se mel ve vlastním zájmu i poškozený," zdůraznila Voglová. Pojišťovny by měly šetření skončit do měsíce a do patnácti dnů poskytnout plnění nebo alespoň zálohu, pokud likvidace nehody ještě neskončila.

Bonusy, malusy

Sazby pojistného zákon reguluje po tři roky. Každý rok bude moci spodní hra

nice pojistného narůst o index spotřebitelských cen. Zatím není jasné, jak se budou ceny vyvíjet po uplynutí této doby. To bude muset být totiž zákon novelizován.

Ačkoli k tomu nebudou mít pojišťovny velký prostor, budou od dalšího roku dávat k základní sazbě slevy či přirážky

. Malus je však omezen maximem třicet procent, bonus zase nesmí spadnout pod pět procent minimální úrovně. "V dalších letech by však mohli mít šikovní řidiči pojistky levnější třeba o čtyřicet procent, naopak ti nezodpovědní zaplatí až dvojnásobek," uvedl šéf Kooperativy Vladimír Mráz.

Povinné ručení se bude určitě také nabízet v balíčku s dalšími produkty, například Česká pojišťovna již letos přijde s nabídkou kombinace s havarijním pojištěním.

Zdroj: Euro 41/1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ