Podstatná část hodnotící zprávy se rodí v Praze

13.10.1999 | ,
Domovská stránka


Už třetím vysvědčením bude letošní hodnotící zpráva, kterou Česká republika obdrží od Evropské unie

Už třetím vysvědčením bude letošní hodnotící zpráva, kterou Česká republika

obdrží od Evropské unie.

Před dvěma lety dostaly všechny kandidátské země do ruky tzv. posudek. Ten shrnul výchozí pozici země a určil, ve kterých oblastech by se měli jednotliví kandidáti zlepšit. Každoroční zpráva má zhodnotit, jak zdárně se reformy a úkoly uvedené v posudku daří plnit. Zároveň poukazuje na rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, a jaké jsou šance na jejich přijetí. Není však jen dílem úředníků z Bruselu. Její podstatná část vzniká v Praze, kde má Evropská komise svůj zhruba čtyřicetičlenný štáb. "Evropské velvyslanectví", které sídlí ve vile v pražských Střešovicích, celý rok pozorně mapuje dění v České republice. Experti ze zemí evropské patnáctky denně sledují vnitropolitické šarvátky, na vlastní kůži poznali, jak pracují české úřady a jaký význam vstupu do Evropské unie obyvatelé ČR přikládají.

Z nastřádaných poznatků a zkušeností se během léta rodil i letošní posudek. Jeho první verze putovala do Bruselu, kde dokument dostal definitivní podobu a kde ho schválil patnáctičlenný sbor komisařů. Aby hodnocení bylo co nejpřesnější, žádali mnohdy pražští diplomaté v bruselských službách o informace jednotlivá ministerstva. "Kvalita podkladů z české strany byla letos výrazně lepší," pochvaloval si nedávno David Ringr

ose, pravá ruka pražského velvyslance Evropské komise. Přesto si ještě na poslední chvíli unie vyžádala doplňující údaje. Zajímaly ji hlavně případy korupce státních úředníků, průhlednost při zadávání státních zakázek nebo postavení národnostních menšin.

 

Zdroj: LN z 13. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka