Velké pojišťovny nechtějí ručit za vklady v kampeličkách

13.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Dvě menší pojišťovny dosud pojistily část vkladů nad 100 tisíc korunu dvou družstevních záložen

Dvě menší pojišťovny dosud pojistily část vkladů nad 100 tisíc korunu dvou družstevních záložen. Naši klienti se o peníze bát nemusí, tvrdí zástupci kampeliček.



Družstevní záložny se snaží přilákat nové klienty a udržet ty dosavadní novým produktem připojištěním vkladů nad 100 tisíc korun. Potíž je však v tom, že největší pojišťovny na českém trhu se ke snaze kampeliček staví zády. Ochotu pojistit vklady klientů Družstevní záložny PRIA projevila Pojišťovna Universal (PU) a vklady členů 1. Družstevní záložny připojistila Pojišťovna Slavia. Obě tyto pojišťovny však patří mezi menší hráče na tuzemském trhu. Jejich předepsané pojistné činilo za uplynulých šest měsíců 123 milionů korun, zatímco největší pojišťovnický dům v zemi Česká pojišťovna pojistila ve stejné době své klienty za 23,4 miliardy.

Příliš drahé pojistné
Právě Česká pojišťovna si na připojištění vkladů kampeliček příliš netroufá. "Proti krachu nepojišťujeme žádný podnikatelský subjekt," říká Dagmar Koudská z tiskového oddělení České pojišťovny. "Je to příliš velké riziko," dodává. S tím nicméně nesouhlasí Milan Točina, generální ředitel Pojišťovny Universal. "Riziko je v rozsahu, které jsme schopni pokrýt," tvrdí. Vklady klientů kampeličky začala Pojišťovna Univ
ersal připojišťovat až po důkladném posouzení záložny, dodává. Ani ostatní velké pojišťovny se však do spolupráce s družstevními záložnami nehrnou. Kooperativa druhá největší pojišťovna v zemi to vysvětluje tím, že zásadně nepojišťuje žádné vklady, tedy ani bankovní. "Tento druh pojištění nemáme vůbec v nabídce," doplňuje Marie Malá, tisková mluvčí Česko-rakouské pojišťovny. "Takový produkt nenabízíme a zatím jsem o tom ani neuvažovali," podotýká tisková mluvčí Generali Pojišťovny Marcela Morávková. Ve své nabídce zatím tento druh pojištění nemají ani další velké pojišťovny jako Allianz, Hasičská vzájemná pojišťovna, Komerční pojišťovna či IPB Pojišťovna. "Nejde o standardní produkty běžné na českém trhu," zdůrazňuje Jan Kábrt tajemník České asociace pojišťoven.

Jak se staví velké pojišťovny ke kampeličkám

Pojiš

ťovna

Nabídka pojištění družstevních vkladů

Důvod

Česká pojišťovna

Ne

P

říliš velké riziko

Kooperativa

Ne

Nepojiš

ťují žádné vklady

Allianz

Ne

Neuveden

Generali

Ne

P

říliš velké riziko

IPB Pojiš

ťovna

Ne

Tento produkt

vůbec nenabízí

Česko-rak

ouská pojišťovna

Ne

Nemají produkt v nabídce

K

omerční pojišťovna

Ne

Touto oblastí se nezabývaá

Hasičská vzájemná pojišťovna

Ne

Nepojiš

ťují žádné vklady

 

Zdroj: LN z 13. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ