Povinné ručení lze zatím uzavírat jen u Chmelařské pojišťovny

13.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Smlouvu na pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení) lze zatím uzavírat jen u pardubické Chmelařské pojišťovny (CHP). Ostatní pojišťovny s licencí připravují sjednání smluv a kampaň na získání klientů většinou na počátek příštího týdne. Vyplývá to ze včerejších sdělení pojišťoven pro ČTK.
"Dnes již zaznamenáváme první desítky zájemců," řekl ČTK mluvčí CHP Vladimír Ujec s tím, že první platby by se mohly uskutečnit ještě do konce měsíce. Cílem je minimálně 18 tisíc smluv.

CHP stanovila u povinného ručení podle svého generálního ředitele Františka Vacka u drtivé většiny klientů sazby pojistného na spodní hranici přípustného rozpětí pojistných sazeb. Možnost 30procentního navýšení využila u nejrizikovějších skupin, což jsou podle něj například začínající mladí řidiči.

Ostatní pojišťovny zatím cenovou strategii tají. Česká pojišťovna, s podílem okolo 60 procent na trhu pojistného, zahájí nabídku nejdříve od nejbližšího pondělí. Plánuje získat minimálně polovinu z 5,5 miliónu majitelů vozidel, k čemuž jí bude sloužit přes 700 poboček a 3000 vlastních obchodních zástupců. Majitelé klientských karet dostanou speciální nabídku, řekl mluvčí ČP Michal Urban bez bližších podrobností.

Druhá největší tuzemská pojišťovna Kooperativa zahájí prodej nejpozději v průběhu příštího týdne. Nynější klienti obdrží dopis, další bude lákat vlastní sítí mj. 170 pracovišť, na čerpacích stanicích OMV, v supermarketech BILLA nebo prostřednictvím několika desítek tisíc spolupracovníků. Cílem bude podíl zhruba 13 procent, oznámil mluvčí Martin Diviš. Pojišťovna Allianz začne nabízet povinné ručení příští týden. Klienti mohou navštívit osobně 160 obchodních míst, připraveno je dále několik tisíc obchodních zástupců, shrnula mluvčí Květoslava Voglová.

U Komerční pojišťovny lze uzavírat povinné ručení od pondělí 18. října. Produkt bude nabízet na 60 vlastních místech, 335 pracovištích mateřské Komerční banky a dále přes zhruba 2500 obchodních zástupců. Plánem je získat přes 200 tisíc pojištěnců, odhadl mluvčí Zdeněk Smetana.

Česko-rakouská pojišťovna vstoupí na trh povinného ručení 25. října s cílem oslovení zejména stávajících klientů, uzavřela mluvčí Maria Malá.

Podle zákona zůstane spodní hranice pojistného pro rok 2000 stejná s letošní úrovní. Horní hranice ale může být o 30 procent vyšší než spodní limit. Shodné zůstalo i rozdělení vozidel do jednotlivých skupin. Škodu Felicii by tedy pojišťovny měly pojišťovat za cenu od 2124 Kč do 2761 Kč, Škodu Octavii 1,6 v rozmezí od 2952 Kč do 3838 Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ