Nový zákoník práce umožní zřejmě sjednat vyšší odstupné

13.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Možnosti dohod na úpravě pracovně-právních podmínek při kolektivním vyjednávání jsou podle některých expertů omezeny legislativními předpisy

Možnosti dohod na úpravě pracovně-právních podmínek při kolektivním vyjednávání jsou podle některých expertů omezeny legislativními předpisy.

Možnosti dohod na úpravě pracovně-právních podmínek při kolektivním vyjednávání jsou podle některých expertů omezeny legislativními předpisy.

Zaměstnavatelé a odbory nemohou zahrnout do kolektivních smluv některé výhody pro zaměstnance, protože legislativa u nás omezuje smluvní volnost, uvedl na včerejší konferenci Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů (AKV) její předseda Bořivoj Šubrt. "Protože nelze překračovat rámec daný předpisy, nelze při kolektivním vyjednávání sjednat některé sociální výhody, spojené zejména s prací. I když zaměstnavatel by je hradil

ze zisku a daňové předpisy to umožňují. Nelze tak v kolektivní smlouvě sjednat například různé stabilizační a věrnostní odměny nebo příspěvky na dopravu," řekl.

Také ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla už hovořil o tom, že bude nutné upravit pracovní právo. V souvislosti s vývojem na trhu práce se například zmínil o potřebě definovat podmínky pro kolektivní propouštění. Ty nejsou u nás na rozdíl od jiných evropských států legislativou upraveny.

Zdroj: HN z 13. 10. 1999

 

 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU