EU chce urychlit přípravy na rozšíření

19.10.1999 | ,
Domovská stránka


Práva veta by se napříště mělo využívat jen ve velmi omezeném množství případů

Práva veta by se napříště mělo využívat jen ve velmi omezeném množství případů.

Malé státy mají šanci, že jejich hlas v unii bude mít stejnou váhu jako hlas velkých. Kandidátské země si zároveň mohou být jisté, že unie to s rozšířením myslí vážně. Vyplývá to z návrhu institucionálních reforem, který včera v Bruselu zveřejnila "trojka moudrých". "Trojka moudrých" sestávající z belgického expremiéra Jean-Luka Dehaena, bývalého německého prezidenta Richarda von Weizsäckera a britského lorda Davida Simona navrhla revizi Smlouvy o Evropské unii a podle pozorovatelů by mohla být pro členské státy přijatelná.

Ty se budou dokumentem zabývat na mezivládní konferenci v příštím roce. Rozpracování konkrétních kroků má nyní na starosti Evropská komise. "Je nejvyšší čas, aby EU zahájila vážně míněnou reformu institucí. Rozšíření má zásadní význam, proto musíme unii předělat do konce roku 2000," řekl Richard von Weizsäcker. Text plánovaných reforem se přesto liší od původních návrhů, které kolovaly po Bruselu. Předseda komise Romano Pr

odi se například nechal slyšet, že pro to, aby byl tým komisařů dostatečně funkční, měl by se zachovat nynější počet členů komise bez ohledu na počet přijatých států. Včera představená verze ale od členských států nevyžaduje, aby se zřekly práva vysílat do Bruselu své zástupce. Pouze navrhuje, aby měl každý stát nárok delegovat jen jednoho zástupce. Současná praxe je taková, že velké státy unie, např. Francie nebo Německo, mají v Bruselu dva komisaře.

Trojice politiků prozatím vynechala citlivý problém rozdělení hlasů mezi členskými státy v Radě ministrů EU. Při jednáních rady má totiž hlas velkého státu "více bodů", a tedy větší váhu než "méněbodový" názor malého státu. Významným krokem je návrh "trojky" stanovit si jako pravidlo přijímání rozhodnutí kvalif

ikovanou většinou a nikoliv jednomyslně, jak tomu je nyní v drtivé většině případů. Konsenzus by měl být požadován jen ve výjimečných případech, text ovšem neříká ve kterých. Všude tam, kde bude rada hlasovat většinově, má mít slovo nově i Evropský parlament. S posílením kvalifikované většiny na úkor unanimity, a tedy práva veta, předložený text navrhuje i zavedení hlasování formou prosté většiny, což by posunulo malé státy na roveň velkých zemí. Vzhledem k revolučnosti této myšlenky pozorovatelé soudí, že má jen málo šancí dostat na mezivládní konferenci zelenou.

Zdroj: LN z 19. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka