EU kritizuje platy českých soudců

22.10.1999 | ,
Domovská stránka


Platy českých soudců jsou vysoké, a muži v talárech přitom pracují velmi pomalu

Platy českých soudců jsou vysoké, a muži v talárech přitom pracují velmi pomalu. V boji proti organizovanému zločinu či hospodářské kriminalitě pracují dokonce neúčinně. To o české justici soudí Evropská unie. To, že čeští soudci berou vzhledem ke svým výsledkům poměrně hodně peněz, se totiž nelíbí evropským komisařům, kteří sledují, jak se Česko blíží k EU. Plat zaměstnanců rozpočtové sféry činí v průměru asi 9 tisíc korun. Průměrný měsíční plat v celé České r

epublice je necelých 12 tisíc korun. Poslanci a senátoři pobírají každý měsíc základní hrubý plat ve výši 33 tisíc korun (plus řadu vedlejších náhrad).

Čeští soudci berou 52 tisíc korun, přičemž okresní soudci 46 tisíc a soudci Nejvyššího soudu 71 tisíc korun. Průměrný plat státních zástupců, které EU také kritizuje za špatnou práci, je 45 tisíc korun. "Musí se také říci, že 47 tisíc bere soudce s dvaceti lety praxe. A většina soudců takovou praxi nemá," řekl LN náměstek ministra spravedlnosti Josef Baxa. P

odle jeho slov jsou sice platy soudců vysoké, ale lidé v jiných právnických profesích mají peněz ještě víc. "Například advokáti nebo notáři berou i několikanásobně víc. Málokdo si uvědomuje, že pro soudce je jejich mzda vskutku jediný možný příjem. V relaci platů například lékařů říkám, nechť to je tak, jak to je," dodal Baxa.

Nic se nezměnilo

Také evropští komisaři uznávají, že si právníci zaměstnaní mimo soudní systém vydělávají mnohem víc peněz. To je také důvod, proč se jen obtížně obsazují volná místa soudců. Právníci si raději vyberou lépe placené místo. Poslední zpráva Evropské komise se v oblasti soudnictví příliš neliší od loňské. Píše se v ní: "Soudci nejsou dost specializovaní a musejí plnit časově náročné administrativní úkoly. Podmínky práce soudců jsou špatné, chybí moderní vybavení a informační technika.

Zůstává neobsazena řada míst soudců a státních zástupců." Kvůli tomuto letitému špatnému stavu české justice se v ČR řeší jednotlivé případy neúnosně dlouho. "Soudní proces je poznamenán značným a častým hromaděním případů," uvádí se ve zprávě. V roce 1997 bylo na okresních soudech nevyřešeno 230 tisíc, loni 240 tisíc případů. Jen v první čtvrtině letošního roku bylo nevyřešeno stejně případů jako za celý rok 1997.

Zdroj: LN z 22. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka