Jen třetina firem se chystá do EU

27.10.1999 | ,
Domovská stránka


Větší konkurence povede k nezaměstnanosti, obávají se drobní podnikatelé

Větší konkurence povede k nezaměstnanosti, obávají se drobní podnikatelé

Menší podniky chtějí hlavně informace o právních předpisech unie. Většina malých a středních podniků dosud váhá se zahájením své přípravy na členství ČR v Evropské unii. Až v budoucnosti chtějí přípravě věnovat více energie. Nejvíce budou potřebovat právní rady, údaje o podpůrných programech a exportní informace. Vyplývá to z průzkumu, který pro Euro Info Centrum Praha provedla agen

tura AMASIA. "Prakticky polovina těchto firem neudělala žádný krok v tomto směru," uvádí agentura. Vysoce nad průměrem rozvíjejí přípravy pouze v podnicích od 200 do 250 zaměstnanců a v dopravních firmách. Opačná situace je v oblasti obchodu a služeb, kde alespoň částečné kroky učinila jen pětina podnikatelů. Pokud se však již firmy o vstup do unie zajímaly, měly největší zájem o legislativní normy (29 procent), poradenství (14 procent) a obecné informace o fungování podniků v EU.

Největší přínos našeho vstupu do unie spojují firmy hlavně se zvýšením jakosti svých výrobků a získáním nových technologií (po 91 procentech), s lepší pracovní disciplínou, zlepšením bankovních služeb a zvýšením přílivu kapitálu do ČR (asi po 80 %).

Podnikatelé však vidí i mnoho n

evýhod vstupu do unie, z nichž nejvíce obav budí větší konkurence (93 %). Tři čtvrtiny dotázaných se domnívají, že to povede k zániku některých firem a 68 procent podnikatelů očekává snížení prodeje českých výrobků. Mimoto se posílí i pozice velkých firem a značně vzroste nezaměstnanost.

Po zvážení všech okolností však více než čtyři pětiny představitelů menších podniků (85 procent) souhlasí se vstupem ČR do EU.

"Alfou a omegou je konkurenceschopnost, kolem ní se vše točí," řekl včera HN vrchní ředitel integrační sekce Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Jaroslav Konečný. Ministerstvo proto (mimo poskytování informací) bude například vydávat více příruček než doposud a ty budou zveřejňovány i na internetové stránce MPO. "První čtyři svazky byly spíše vš

eobecné, ale právě vydaná kniha Podpora průmyslu a podnikání v ČR ze zdrojů EU je již konkrétnější. V tom budeme pokračovat," dodal Konečný.

Více činnosti chce vyvíjet i Hospodářská komora ČR, jejíž Centrum evropských informací (CEI) začíná jednou za dva týdny vydávat Dispečink informací o EU pro podnikatele. I tyto materiály budou na internetové stránce HK. Dispečink bude podle ředitele CEI Václava Šmejkala obsahovat aktualizovaný katalog seminářů, podnikatelských misí a publikací o Evropské unii. Centrum

také pořádá kursy o EU pro podnikatele, kterými již prošlo 50 firem a dalších 28 firem je přihlášeno.

Dělení připravujících se firem podle oborů (v

%)

Obchod a služby

20

P

růmysl

37

Stavebnictví

44

doprava

50

Zdroj: HN z 27. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka