WTO musí sladit mnoho dílčích zájmů

29.10.1999 | ,
Domovská stránka


Spojené státy a Evropská unie se nemohou dohodnout o agendě ministerské konference v Seattlu

Spojené státy a Evropská unie se nemohou dohodnout o agendě ministerské konference v Seattlu

Ani krizové zasedání nejdůležitějších zemí Světové obchodní organizace (WTO) v Lausanne nepř

ineslo shodu v pohledech na obsah nadcházejícího kola vyjednávání.

Měsíc před zahájením ministerské konference WTO v americkém Seattlu nemá Světová obchodní organizace jasno, o čem a jak se bude jednat. Pozice Evropské unie, Spojených států, skupiny rozvojových zemí a tzv. cairnské skupiny jsou nadále v hlavních bodech neslučitelné.

Nicméně americká pověřenkyně pro obchod Charlene Barschefská tvrdí, že zejména rozdílné pohledy na obsah vyjednávání mezi USA a EU nejsou nepřekonatelné. Stejně tak komisař EU Pascal Lamy, v jehož kompetenci jsou otázky obchodu, se pokusil spor otupit tvrzením, že "obě strany mají mnoho společných zájmů".

Spojené státy kladou důraz především na další liberalizaci agrárního sektoru a sektoru služeb, a také odbourání obchodních překážek, mj. cel na průmyslové zboží. Obchody sjednané prostřednictvím internetu nemají být ani napříště zatíženy poplatky. Ch. Barschefská věří, že vyjednávání dospěje k rychlým výsledkům za předpokladu, že se jednání soustředí na těchto několik, z pohl

edu Washingtonu zásadních otázek.

Teprve v "druhém plánu" mají být zkoumány záležitosti, jako např. vliv obchodu na ochranu životního prostředí. WTO by mělo zřídit pracovní skupinu, jejímž posláním by bylo zkoumání vztahu mezi obchodem a pracovními podmínkami. Washington žádá také lepší "průhlednost" práce WTO mj. také proto, že právě tato organizace je odpůrci liberalizace považována za hlavní zdroj negativních dopadů globalizace na nejchudší země.

Evropská unie trvá na širším pojetí obsahu agendy nadcház

ejícího kola vyjednávání o liberalizaci světového obchodu. Do ní by měly být zahrnuty i takové otázky, jakými jsou pravidla pro mezinárodní investice a hospodářskou soutěž. Zejména v otázce investic může EU počítat s bezvýhradnou podporou Japonska, jak v Lausanne ujistil ministr obchodu Takaši Fukaja.

Největší třecí plochou mezi USA a EU však byl a zůstal agrární sektor. Ovšem právě ten byl nynějšímu kolu vyjednávání takříkajíc "vložen do kolébky". Ovšem Evropané se zdráhají své vysoce subvencované zemědělství (v EU se vydává 80 procent všech subvencí směřujících v celosvětovém měřítku do zemědělství) otevírat tak rychle, jak by si to přály Spojené státy a skupina zemí z Cairn, jako např. Austrálie a Nový Zéland. Podle jejich představ by se mělo hovořit ta

ké o vývozních subvencích. To připustil i komisař Lamy, ale o konkrétních dohodách by se podle něj mělo jednat až po ministerské konferenci v Seattlu.

Rozvojové země nejsou spokojeny ani s americkými, ani s evropskými představami o průběhu a obsahu jednání. Podle nich by se mělo nadcházející kolo vyjednávání soustředit na lepší prosazování starých mnohostranných obchodních dohod, žádají větší technickou pomoc. A vůbec, nadcházející kolo by mělo být "kolem rozvojových zemí", jak v Lausanne žádal egyptský mi

nistr obchodu Jousef Boutros Ghali. Tímto požadavkem stojí v jedné linii s generálním ředitelem WTO Mikem Moorem a zdá se, že se tato teze začíná dost výrazně prosazovat. Ovšem ani v tomto ohledu není zatím jasné, v jakou konkrétní pomoc a v jakém objemu mohou rozvojové země doufat. Jisté zatím je pouze to, že právě nejchudší země se cítí být dost silné na to, aby dokázaly odvrátit pokusy průmyslových států o prosazení takových témat, jakými jsou otázky ochrany životního prostředí či pracovní podmínky.

Česká republika podle informací z Ministerstva průmyslu a obchodu podporuje koncept komplexně pojatého a širokého kola mnohostranných jednání, která by měla, oproti předcházejícím jednáním v rámci Uruguayského kola, trvat relativně krátkou dobu. Přípravy na třetí Konferenci ministrů členských států v Seattlu (začne 30. listopadu) jsou v závěrečné fázi. Návrhy zásad postupu delegace ČR jsou obsahem materiálu, který bude postoupen vládě ČR v polovině listopadu.

Například vzhledem k vysoké citlivosti zemědělského sektoru a značné otevřenosti domácího trhu klade ČR důraz na postupnost reformního procesu. V jeho rámci bude nutné vzít do úvahy vztah mezi produkčními a odbytovými potřebami a vymezit používání přiměřených podpůrných nástrojů. ČR bude usilovat také o z

lepšení přístupu pro své výrobky na trhy ostatních států a o to, aby v budoucích jednáních byly zohledněny rozdíly v dosavadní úrovni přístupu na trh jednotlivých států. Bude např. trvat na prodloužení tzv. mírové klauzule v Dohodě o zemědělství, která chrání povolené podpory před odvetnými účinky ochranných opatření.

V obchodu se službami budou jednání využita především k otevření trhů pro české poskytovatele služeb a jejich produkty. ČR má zájem o omezení výjimek z doložky nejvyšších výhod a chce, aby z jednání nebyly předem vyloučeny žádné ze sektorů služeb a byla dořešena některá mnohostranná pravidla, která zůstala otevřena od Uruguayského kola. Zejména možnost přijetí ochranných opatření.

Zdroj: HN z 29. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka