Banky na přelomu roku otevřené, zřejmě zvýší zásoby hotovosti

01.11.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Největší domácí banky budou mít na přelomu roku otevřeno jako každý rok a budou provádět přinejmenším hotovostní operace. Bezhotovostní převody však zřejmě budou pozastaveny vzhledem k předpokládanému rozhodnutí České národní banky (ČNB) uzavřít 31. prosince 1999 a 3. ledna 2000 zúčtovací centrum. Banky oslovené v anketě ČTK shodně uvedly, že zvažují nabídku ČNB umožňující na počítačových systémech nezávislý přísun hotovosti v případě zvýšené poptávky.

"ČSOB bude otevřena na Silvestra 1999 v době od osmi do 12 hodin, bude provádět veškeré hotovostní operace a zpracovávat účetní operace se splatností 31. prosince," uvedl mluvčí ČSOB Milan Tománek. Bude-li však vyhláškou stanoven den bez zúčtování v clearingovém centru ČNB, klienti nemohou počítat s připsáním úhrady ve prospěch klienta v jiné bance ještě v letošním roce, dodal. Podobně jsou na tom i ostatní komerční banky. "Spořitelna má připraveny dva scénáře, jakým způsobem bude v přechodné dny fungovat. Rozhodne se dle toho, jestli bude uzavřeno vypořádací centrum či ne," řekl náměstek generálního ředitele ČS Martin Škopek s tím, že rozhodnutí musí padnout během listopadu.

Vyhlášku o zastavení mezibankovního platebního styku ve dnech 31. prosince a 3. ledna iniciovala a nyní podle člena bankovní rady Pavla Štěpánka probíhá připomínkové řízení.

"V tuto chvíli máme věcnou podporu jak ze strany jednotlivých bank a Bankovní asociace, tak ze strany některých klíčových klientů, zejména ministerstva financí, které prostřednictvím mezibankovního platebního styku zabezpečuje tok příjmů a výdajů státního rozpočtu," uvedl Štěpánek.

Bude-li v kritické dny uzavřen clearing, banky se mohou samy rozhodnout, zda budou mít otevřeno pro hotovostní operace či ne, doplnil prezident Bankovní asociace Jiří Kunert. Podle něho je české bankovnictví na rok 2000 sice dobře připraveno, "působit ale budou i jiné vlivy".

Totéž říká i ČNB. "Čeho se nyní obáváme nejvíce je, že při vstupu do roku 2000 začne někdo šířit nervozitu," podotkl Štěpánek. "Proto jsou připravena zvláštní opatření, byly zvýšeny i zásoby hotových peněz a připraven systém jejich distribuce pro jednotlivé banky," dodal.

Banky shodně uvádějí, že nabídku zvažují a zřejmě ji využijí. "Nabídky využijeme v zájmu posílení likvidity a smlouvu s centrální bankou připravujeme," řekl Tománek. "Pokud to bude potřeba, Komerční banka tuto nabídku využije," vyjádřil se mluvčí banky Ivo Polišenský. Živnostenská banka podle mluvčího Karla Ježka výjimečné výběry hotovosti ve svých pobočkách nepředpokládá, využití nabídky však také zvažuje.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ