O příspěvek musejí lidé postižení povodní požádat do 30.listopadu

05.11.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Termín 30. listopadu je nejzazší datum pro podání písemné žádosti o poskytnutí příspěvku či dotace oprávněné osobě pojištěné u Pojišťovny Morava, jejíž majetek byl postižen povodní v roce 1997. V souvislosti s uvolněnými 50 milióny Kč ze státního rozpočtu na tyto účely to včera ČTK potvrdila Jana Vargová z tiskového odboru ministerstva financí.

Příspěvek mohou získat právnické a fyzické osoby pojištěné ke 4. červenci 1997 u Pojišťovny Morava, které měly k tomuto dni a ke dni podání žádosti o příspěvek nebo dotaci na území České republiky trvalý pobyt.

Jak včera ale Vargová opětovně upozornila, žadatelé musejí svou žádost podat do 30. listopadu příslušným okresním úřadům, kde jsou také k dispozici příslušné formuláře.

"Úloha okresních úřadů při realizaci této výjimečné záležitosti bude spočívat především ve vydávání a přebírání formulářů 'Žádostí o poskytnutí příspěvku nebo dotace', ověření některých údajů, předání žádostí ministerstvu financí a po jeho rozhodnutí o konkrétní konečné výši finanční pomoci jednotlivým žadatelům v expedici poukazovaných prostředků," poznamenala zároveň Vargová.

K žádosti je podle ní třeba přiložit kopii pojistné smlouvy a kopii potvrzení o zaplacení pojistného splatného ke 4. červenci 1997, doklad o vzniku škody v důsledku povodní a její výši a čestné prohlášení o správnosti všech v žádosti uvedených údajů a o tom, že škoda nebyla uhrazena jiným způsobem.

Ministerstvo financí poté určí jednotlivým žadatelům konkrétní výši odškodného na základě sumarizace nahlášených škod a částky 50 miliónů, kterou je ministerstvo limitováno. Finanční prostředky budou na běžný účet okresního úřadu poukázány nejdříve po uplynutí 90 dnů od konce lhůty na podání žádostí. Okresní úřady následně zabezpečí expedici příspěvků či dotací jednotlivým žadatelům bez zbytečného odkladu, dodala včera Vargová.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ