Roční výdaje domácností na pojištění letos vzrostly na 7800 korun

08.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Česká domácnost zaplatí v letošním roce pojišťovnám v průměru 7800 korun, zatímco o dva roky dříve to bylo 6200 korun. Jde zejména o havarijní pojištění motorových vozidel a kapitálové životní pojištění. Na člena domácnosti tak vychází 3200 korun, ještě v roce 1997 to bylo 2600 korun. Vyplývá to z pravidelného průzkumu České asociace pojišťoven a agentury AISA.

V nejbližších 12 měsících projevili tazatelé největší zájem o uzavření pojištění trvale obydlené domácnosti (osm procent), a to s mírným náskokem před kapitálovým životním pojištěním a důchodovým pojištěním. V souvislosti se změnou v povinně-smluvním pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla očekávalo 70 procent klientů nabídku tohoto pojištění spolu s havarijním pojištěním a téměř stejný počet dotazovaných předpokládalo zavedení systému bonus a malus.

Nejvyužívanější formou spoření zůstalo klasické spoření, preferované téměř 70 procenty domácností. Více než třetina domácností využívá stavebního spoření, bezmála třicet procent pojištění osob se spořící složkou. Zcela v ústraní jsou akcie a obligace. Devět rodin ze sta nespoří vůbec.

Výzkum, jenž se provádí každé dva roky, se uskutečnil v polovině letošního roku na vzorku 1625 domácností.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU