Komisař EU vyžaduje konsenzus

09.11.1999 | ,
Domovská stránka


Překonat zablokovanou situaci v českém Parlamentu, kde se nedaří schvalovat legislativu potřebnou ke vstupu do Evropské unie, zefektivnit soudnictví a začít budovat moderní státní správu bude podle komisaře Güntera Verheugena možné jen tehdy, pokud se př

Překonat zablokovanou situaci v českém Parlamentu, kde se nedaří schvalovat legislativu potřebnou ke vstupu do Evropské unie, zefektivnit soudnictví a začít budovat moderní státní správu bude podle komisaře Güntera Verheugena možné jen tehdy, pokud se přistupování k EU stane věcí všech politických sil v ČR.

"Příprava na členství v EU není jen věcí vlády, ale celého národa. Je nezbytné, aby v České republice byl konsenzus ohledně přistupování k EU; bez něj to bude velmi těžké," řekl Verheugen českým a evropským poslancům v Bruselu. "Proto vyzývám, aby vláda i opozice přispěly k aktivní, plodné a konstruktivní spolupráci."

Verheugen také varoval před tendencí pokládat přistupování k EU za nutné zlo, kterému by se ČR mohla vyhnout, projevující se ve veřejném mínění. Transformace, kterou EU vyžaduje, by podle něj byla v České republice nutná tak jako tak.

Zdroj: HN z 9. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka