Brusel znepokojují nízké mzdy v ČR

10.11.1999 | ,
Domovská stránka


Na společném hodnocení priorit hospodářské politiky se s EK shodla Zemanova vláda

Na společném hodnocení priorit hospodářské politiky se s EK shodla Zemanova vláda

.

Cenové rozdíly mezi ČR a EU se vyrovnají nejdříve za deset let. Nízké mzdy českých zaměstnanců byly včera také předmětem jednání vicepremiéra Pavla Mertlíka s komisařem Evropské unie pro otázky financí Pedrem Solbesem. "Pokud jde o sociální dumping, hovořilo se hlavně o postoji Rakouska, který je znepokojující nejenom pro nás, ale i pro zbytek Evropské unie. Všechny rozpory mezi jejími členskými státy se totiž dosud dařilo překonávat, i když to t

rvalo třeba i několik let a výsledkem byl kompromis," vyjádřil znepokojení z rakouské obavy před přílivem levné pracovní síly Mertlík. Oba politici také jednali o "mzdových vyjednáváních a jeho obtížích", čímž Mertlík mínil problémy s růstem průměrné mzdy vyšší než růst produktivity práce. Vláda by chtěla během několika let docílit toho, aby mzdy rostly pomaleji než produktivita práce. "Při zavedení eurozóny se podařilo toto opatření v členských zemích prosadit a již dnes to nese určité plody," upozornil vicepremiér.

Diskutovaným problémem bylo překonání cenových rozdílů mezi ČR a zeměmi unie, které bude naší zemi trvat přibližně deset let. "Předpokladem je úspěšnost ekonomiky při zvyšující se produktivitě práce, aniž by utrpěla konkurenceschopnost našeho hospodářství," vysvětlil Mertlík. K ukončení srovnání cen by tedy mohlo dojít podle jeho slov "do tří let po našem vstupu do unie, asi ne o moc déle".

Mertlík a Solbes včera podepsali dokument Společné hodnocení priorit hospodářské politiky ČR, který vypracovala česká vláda společně s Evropskou komisí. Hlavním cílem vlády je podle textu snížení rozdílu mezi hladinou hrubého domácího produktu na obyvatele v EU a v ČR. K tomuto účelu musí být střednědobý cíl hospodářského růstu stanoven o dvě až tři procenta

nad plánovaný růst EU. Stěžejními kroky jsou podle dokumentu zajištění průhlednosti veřejných financí, odhalení skrytých dluhů, liberalizace cen a zamezení neúměrného růstu mezd. "Ačkoliv dokument nemá formu smlouvy a není právně závazný, je důležité ho plnit. Jsem přesvědčen, že nesplnění cílů obsažených v materiálu by mohlo být překážkou vstupu do unie," dodal vicepremiér. Solbes považuje načrtnuté cíle za realistické. "Zavedení kroků popsaných v dokumentu je nezbytné ke zvýšení konkurenceschopnosti českého hospodářství a dosažení silného a udržitelného růstu, což je podmínkou vašeho vstupu do EU," dodal komisař.

Zdroj: HN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka