Komise trvá na změně smlouvy o EU

11.11.1999 | ,
Domovská stránka


Rada ministrů unie bude častěji než doposud rozhodovat kvalifikovanou většinou

Rada ministrů unie bude častěji než doposud rozhodovat kvalifikovanou většinou

Vnitřní chod jednotlivých institucí existujících v rámci unie si podle šéfa Evropské komise Romana Prodiho v budoucnosti vyž

ádá zásadní reformy.

Relativně širokou revizi základní smlouvy o Evropské unii před jejím rozšířením na východ bude po členských zemí EU příští rok požadovat Evropská komise. Jakékoli změny ustavujícího dokumentu EU během postupného přijímání nových členů v příštích desetiletích pokládá příslušná zpráva, kterou včera komise předložila v Bruselu, za "obtížné", či dokonce "nemožné". Její předseda Romano Prodi proto varoval před názory, že lze napřesrok provést malou reformu a zbylé problémy odsunout. Vedlo

by to podle něj k tomu, že i další revize "by začala být považována za nezbytný předpoklad rozšíření a celý proces by se tak zdržel".

EU nyní jedná o vstupu s šesti kandidáty včetně ČR a napřesrok chce začít s další šesticí. Podle nové strategie navrhované komisí má každý uchazeč postupovat svým vlastním tempem. Prodi v této souvislosti mluvil do "mnohorychlostním systému, který dokonce umožní zemím z druhé vlny předhonit ty z první vlny". Zdůraznil také, že práce na změně Smlouvy o EU musejí začít co nejdřív po prosincovém summitu v Helsinkách a musejí skončit v prosinci příštího roku. Zabývat se jimi bude tzv. mezivládní konference složená ze zástupců členských států. Prodi si přeje, aby na summitu byl významně zastoupen také Evropský parlament.

Vedle tří hlavních bodů reforem institucí EU, které "patnáctka" schválila na červnovém summitu v Kolíně nad Rýnem, doporučuje komise řešit několik souvisejících otázek. Nepřejímá ovšem všechny návrhy "rady moudrých" v čele s belgickým expremiérem Jeanem-Lukem Deha

enem, kterou Prodi pověřil, aby se nad revizí smlouvy zamyslela.

Změny zaznamená počet členů Evropské komise i přerozdělení hlasů mezi státy v Radě ministrů. Přibýt má také oblastí, v nichž EU rozhoduje kvalifikovanou většinou. Komise navrhuje, aby se takové rozhodování stalo pravidlem a jednomyslnost se omezila na několik zásadních otázek. Znamenalo by to, že v naprosté většině věcí by členové přišli o nynější právo veta, což by usnadnilo a zpružnilo chod unie, ovšem na úkor prosazování národních zájmů.

K

omise se přihlásila také k nápadu "rady moudrých" omezit budoucí Smlouvu o EU na základní ustanovení, která by mohla být změněna pouze mezivládní konferencí. Procedurální normy obsažené v nynější smlouvě by se ocitly v jiném dokumentu a bylo by je možné revidovat pouhým hlasováním v Radě ministrů a v parlamentu. Některé členské státy tuto myšlenku odmítají, protože v ní spatřují pokus vytvářet "ústavu" EU, což by přespříliš posilovalo její nadstátní charakter. Komise navrhla jako pojistku ustanovení, že tato modifikace by nic neměnila na nynějších pravomocích Evropských společenství. Prodi dále zdůraznil, že hlubokou reformu vyžaduje také vnitřní chod institucí, parlamentu, rady i komise, ale také Evropského soudního dvora a Evropského účetního dvora. Některé kroky by mohly být zásahem do základní smlouvy a je na ně na mezivládní konferenci" proto třeba myslet.

Exekutiva EU se přihlásila také k myšlence "zesílené spolupráce" - budoucí smlouva o EU by měla umožnit členským státům daleko těsněji spolupracovat i tehdy, když se k takové spolupráci nepřipojí všichni.

Zdroj: HN z 11. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka