Stát musí v oblasti bydlení především mobilizovat soukromé zdroje

12.11.1999 | ,
BYDLENÍ


Stát musí v oblasti bydlení vzhledem k napjaté rozpočtové situaci mobilizovat především soukromé finanční zdroje. Na dnešní středoevropské konferenci o hypotečních zástavních listech to uvedl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Ministr však připomněl, že bydlení je jednou z mála oblastí, kde se pro letošní rok podařilo poměrně razantně zvýšit objem výdajů ze státního rozpočtu.

Výdaje státního rozpočtu na bydlení letos představují 14,688 miliardy korun, což je 0,79 procenta HDP. Koncepce bydlení, kterou vláda schválila, přitom počítá ve střednědobém horizontu s růstem výdajů státu do bydlení na 1,5 procenta HDP.

Z krátkodobých úkolů, které vláda chystá v rámci koncepce bydlení, souvisí s hypotečním úvěrováním podle Císaře především vznik neziskových bytových společností a vybudování Státního fondu rozvoje bydlení. Neziskové bytové společnosti by přitom měly poskytovat nájemní bydlení. Fond rozvoje bydlení by zase měl koncentrovat hlavní mimorozpočtové zdroje určené pro bydlení a měl by tak napomoci mobilizovat soukromé finanční prostředky pro bydlení.

Vláda hodlá intenzívněji podporovat také pořízení prvního bydlení zejména mladým rodinám, a to například rozšířením státní podpory hypoték i na nákup starší nemovitosti.

Císař připomněl také pro hypoteční banky významné rozhodnutí sněmovny, která minulý týden schválila nový zákon o veřejných dražbách. Zákon přináší vedle dobrovolných dražeb i možnost zpeněžení nemovitostí jako zástavy bez zdlouhavého procesu soudní exekuce. Císař poznamenal, že zákon bude mít velký vliv i na zvýšení likvidity hypotečních úvěrů. Připomněl však, že ho musí ještě schválit senát.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ