ČKP: Motoristé nemají jezdit do zahraničí bez zelené karty

12.11.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Motoristé by měli mít s sebou při cestách do zahraničí vždy tzv. zelenou kartu, mezinárodní doklad automobilového pojištění. ČR sice podepsalo dohodu, podle níž většina zemí tuto kartu nepožaduje, ale přesto se podobné případy staly a způsobily motoristům potíže. Na včerejším semináři Pojištění a automobily to uvedl výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Cizí celní orgány potom žádaly, i když neoprávněně, zaplacení hraničního pojištění. "České straně se sice vždy podařilo získat peníze zpět, ale v tu chvíli na platbu několika desítek či stovek marek nemusí být řidič připraven," upozornil Hradec.

Zelenou kartu je povinna pojišťovna poskytnout majiteli vozidla po uzavření smlouvy o pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla (povinné ručení), které nabízí 11 pojišťoven. "Je to jakýsi cestovní pas řidiče," použil příměr Hradec.

Zelená karta je mezinárodním dokladem o pojištění v zemích, které podepsaly Jednotnou dohodu přijatou Radou kanceláří v roce 1989. Ne všechny země se ale současně připojily k Multilaterární dohodě o zárukách, nevyžadující při vjezdu tuto kartu. Příkladem této země je například Polsko, informoval Vladimír Přikryl z oddělení licencí Ministerstva financí ČR.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ