Nebezpečnější než kritika by byla lhostejnost EU, míní Telička

22.11.1999 | ,
Domovská stránka


Větší riziko než kritické výtky Bruselu na adresu Prahy by v sobě v otázce přibližování ČR k EU mohla skrývat rostoucí lhostejnost tamní veřejnosti, politických, hospodářských a finančních kruhů vůči naší zemi

Větší riziko než kritické výtky Bruselu na adresu Prahy by v sobě v otázce přibližování ČR k EU mohla skrývat rostoucí lhostejnost tamní veřejnosti, politických, hospodářských a finančních kruhů vůči naší zemi. V rozhovoru pro HN to na závěr pátečního a sobotního Evropského fóra v Berlíně uvedl první náměstek ministra zahraničí Pavel Telička.

Ve vystoupení při panelové diskusi pořádané německou Nadací Herberta Quandta spolu s britským deníkem Financial Times diplomat vyjádřil svůj pocit, že skepticismus vůči evropské integraci, jenž se někdy ozývá i ze střední Evropy včetně ČR, "nechce být brán zcela vážně". Měla by z něj spíše vyplynout účinnější příprava na těžkosti, které nás nepochybně očekávají. Jest

liže ale skepticismus vyvolává živější diskuse a přispívá k dokonalejšímu vyjasňování problému, pak může být i užitečný.

Jak dále Telička pro HN uvedl, ČR sleduje s jistým neklidem, že se významné podnikatelské a finanční kruhy pod dojmem rostoucí nestability na východě Evropy stahují do své ulity.

Zdroj: HN z 22. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka