Benzin a nafta z rafinerií jsou čím dál tím víc dražší

23.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Velkoobchodní ceny pohonných hmot z tuzemských rafinerií stále rostou

Velkoobchodní ceny pohonných hmot z tuzemských rafinerií stále rostou. Podle informací rafinerských odběratelů cena jednoho litru motorové nafty tento týden proti minulému stoupla o 50 haléřů, benziny podražily o 36 haléřů. Za minulý týden se zvýšila cena benzinů Super a Speciál o 45 haléřů za jeden litr, benzin Natural zdražil o 41 haléřů za litr. Cena motorové nafty se zvedla o 50 haléřů za litr.

V týdnu od 8. do 14. listopadu po předchozím mírném poklesu vzrostla velkoobchodní cena benzinu Speciál o 15 haléřů za litr a ostatní benziny přibraly 11 haléřů za litr. Cena motorové nafty vzrostla o 55 haléřů. Celkově velkoobchodní ceny pohonných hmot během letoška podražily přibližně o čtyři koru

ny na jednom litru. Růst konečných spotřebitelských cen u čerpacích stanic navíc ještě 1. července urychlilo i zvýšení spotřební daně, tu kabinet k uvedenému dni zvedl u benzinů o 1,39 koruny a u motorové nafty o 1,04 koruny.

Trvalé letošní zdražování pohonných hmot způsobuje především neustálý pohyb cen ropy na světových trzích. Směrem vzhůru se cena rafinérských produktů vydala na začátku letošního roku, když došlo k oživení růstu světových cen ropy. Ty začaly opět stoupat po loňském celoročním poklesu, k

dyž se v závěru roku propadly až na cenu 9,5 amerického dolaru za barel. Zvyšování cen ropy, související s omezováním produkce zemí OPEC a oživením asijských ekonomik, s mírným kolísáním pokračovalo po celý letošní rok. V pátek 19. listopadu dosáhla cena barelu ropy brent 25,07 USD.

Zdroj: LN z 23. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU